Вишковић: Посланици 21. децембра о буџету за наредну годину

Срна
Вишковић: Посланици 21. децембра о буџету за наредну годину

Бањалука - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће посебна сједница парламента о буџету Српске за наредну годину бити одржана 21. децембра, а да посланике ускоро очекује посебна сједница о закону о берзи.

"Када је ријеч о буџету, скупштинска већина има спремне амандмане и све ћемо довести у позицију да сви, колико је могуће, буду задовољни", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.


Он каже да скупштинска већина није против укидања "бијелог хљеба", те да је с тим у вези припремљен и закључак којим се Влада Републике Српске задужује да измијени све законе који уређују ову област јер то није могуће завршити само са два приједлога закона, који су разматрани на приједлог Посланичке групе Напредна Српска.

"Биће укинут жбијели хљебж. Уколико Влада, из било којих разлога, буде пролонгирала ово питање, скупштинска већина ће у првом кварталу сљедеће године приступити измјени сета закона да би ова привилегија била укинута", рекао је Вишковић.

За укидање "бијелог хљеба" је и ДНС, али ова странка, према ријечима шефа Клуба посланика ДНС-а Споменке Стевановић, неће гласати о приједлозима закона о измјени Закона о радним односима у државним органима и о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе.

"ДНС је за укидање жбијелог хљебаж и за све друге уштеде које је могуће постићи у јавном сектору. Нећемо сада гласати јер би то значило да између популарности и одговорности бирамо популарност, а тиме би у пракси створили много проблема", нагласила је Стевановићева.

Она није жељела да коментарише понуду израелске компаније за куповину акција Рудника жељезне руде "Љубија", док је Вишковић изразио увјерење да ће СНСД и ДНС о овом питању сигурно имати исти став, а који ће бити најбоље рјешење за Републику Српску.

Вишковић и Стевановићева оцијенили су референдум о Дану Републике као догађај ове године којим је Српска показала демократски капацитет.

Вишковић: Јавност ће бити упозната какву штету прави Савез за промјене

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће јавност ускоро бити обавијештена о томе какву штету праве представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, не прецизирајући о чему је конкретно ријеч.
Вишковић је истакао да поштује институције Републике Српске, без обзира ко у одређеном моменту извршава власт, те да је у дилеми када је ријеч о странкама које чине Савез за промјене.

"Све вријеме бјеже од истине, као да не обављају једну значајну полугу власти, а то је власт на нивоу БиХ. Стално глуме неку опозицију, и овдје и тамо. Тамо се нешто не питају, а овдје су опозиција", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је поручио да странке Савеза за промјене, које су на власти на нивоу БиХ, нису амнестиране јер се многе ствари, које се имплементирају и у Српској, доносе у оквиру заједничких институција.

"Очекујем да коначно почну да раде свој посао и да раде у интересу грађана Републике Српске, који су их и изабрали да их представљају", нагласио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана