Вишковић: Породици Драгичевић најтеже, Влада РС на располагању

Срна
Вишковић: Породици Драгичевић најтеже, Влада РС на располагању

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је вечерас да дешавања на бањалучком Тргу Крајине везано за групу “Правда за Давида” очито представљају чисту злоупотребу трагедије те поручио да случај страдања Давида Драгичевића треба ријешити што прије.

Вишковић је подсјетио да је Влада Српске на јучерашњој сједници упутила захтјев Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) и бањалучком Окружном тужилаштву јер је тужилаштво једино надлежно за рјешавање тог случаја (страдања Давида Драгичевића).

“Неоправдано се дуго чега, прошло је скоро девет мјесеци од тог дешавања, чак и тужиоци кад су били у Народној скупштини прије неколико мјесеци, обећали су посланицима да су им потребне неке ствари и вјештачења и да ће брзо изаћи са информацијом о том случају”, рекао је Вишковић за АТВ.

Он је нагласио да дешавања везана за предмет “Драгичевић” улазе у сферу политике и да надлежно тужилаштво треба дати тачну информацију шта се то догодило.

“Као човјек, сам заинтересован да се тај случај ријеши колико данас и да заиста престану све спекулације. Знам да је најтеже породици и да породица очекује рјешење тог питања. Ако је потребна било која помоћ Владе Српске у правцу ангажовања неких других експерата и видова помоћи, стојимо на располагању”, рекао је Вишковић.

Он је навео да догађај у вези са групом “Правда за Давида” у Бањалуци од 25. децембра представља класичну тужилачко-полицијску акцију и да се у то као премијер не би мијешао.

“Сигуран сам да то неће попримити неке шире размјере и ескалације. И раније сам апеловао и на опозицију и све грађане да смиримо ситуацију и надлежним институцијама препустимо рјешавање тог питања јер то није питање за политику и за улицу”, истакао је Вишковић.

Он је додао да је више него очито да се политика уплела у овај случај јер се на сваком скупу те групе појављује неко од опозиционих политичара, те нагласио да политичари не би требало да користе такву трагедију и да политичари не могу ријешити тај случај.

“Политичари ту могу само погоршавати ситуацију, а не да доводе до рјешења ситуације”, навео је Вишковић.

Поједини инспектори ће контролисати рад колега

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је измјене Закона о инспекцијама којим ће одређеном броју инспектора у Инспекторату Републике Српске бити дата посебна овлашћења на основу којих ће моћи контролисати рад својих колега.

“Мало људи ће знати ко су они и која овлашћења имају. Ти људи ће моћи чак да контролишу и своје колеге и оно што су они радили. У случају уочених пропуста, биће угрожено радно мјесто инспектора, а привредни субјект ће бити кажњен”, рекао је Вишковић.

Вишковић је прецизирао да су анализе показале да је око 80 одсто контрола рађено “про форме”, а остатак су биле суштинске контроле.

“Желимо тај проценат да окренемо наопачке, тако што ћемо кадровски ојачати инспекторат, објединићемо инспекције државног и локалног нивоа, јер они и данас раде по истом закону, али не раде исти обим послова. Прописаћемо тај обим послова”, истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, једна од нових мјера омогућиће да инспектори без налога суда улазе у приватне куће и врше контроле да ли се ту обављају неке услужне или занатске дјелатности.

“Познато је да се велики број услужних, занатских и сличних послова обављају по приватним кућама и становима и да ти људи изузетно добро зарађују, а раде у сивој зони. Било је довољно да са куће или радње скинете натпис и одјавите фирму, а наставите да радите исти тај посао и да за то никоме не полажете рачуне”, навео је Вишковић.

Он је за Алтернативну телевизију изјавио да ће истрајати на томе да држање радника “на црно” не буде санкционисано само новчаном казном, већ да то буде и кривично дјело.

“Знам да одређени број предузетника држи у џепу 2.000 КМ и чека када ће доћи инспектор којем се, када се пронађе непријављен радник, правдају да је радник ту неколико дана и да није имао времена да га пријави. Плати казну, јер му је то јефтиније него да човјека пријави”, напоменуо је Вишковић.

На питање како ће се убудуће рјешавати ситуације дугогодишњих губиташа, попут “Жељезница Републике Српске”, Вишковић је истакао да је ријеч о екстремном случају, каквог више нема у Српској, и да оно што је у протеклом времену рађено иде у правцу рјешавања проблема у овом предузећу да би могло функционисати самостално.

“Тамо је било пуно више радника него што су жЖељезницеж могле да поднесу. Сада је већ 500 радника мање, нико од тих људи није избачен већ су на неки начин збринути. У наредних годину-двије природним одливом требало би да се дође до максимално 2.200 запослених. То ће систем сам моћи да финансира”, додао је Вишковић.

Говорећи о приоритетним инфраструктурним пројектима, Вишковић је истакао да је то наставак изградње ауто-пута од Добоја према Бијељини и Рачи, да се повежу Бањалука и Београд.

“То је стратешко и политичко и државно питање и сви треба да се укључимо у то. Ових дана воде се преговори са потенцијалним инвеститорима и извођачима да што прије наставимо изградњу према Вукосављу и Брчком”, подсјетио је Вишковић.

Према његовим ријечима, изградњом моста на Сави код Градишке, ауто-пут би већ добио праву сврху и с временом постао економски исплатив.

Вишковић је рекао да ће се доста пажње посветити изградњи брзих путева, поготово у источном дијелу Српске, нагласивши да је то дугорочан посао и да се мора радити у фазама. 

Разрада програма економских реформи кроз акционе планове

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да је наредни корак Владе да акционим плановима буде разрађено оно што је дефинисано усвојеним Програмом економских реформи Српске за период 2019-2021. година, при чему ће акценат бити на акционом плану за наредну годину.

“Сконцентрисани смо искључиво на акциони план за наредну годину који ће бити саопштен након Дана Републике - 9. јануара. У оквиру тога свако министарство ће дати своје предлоге и мјере са динамиком и роковима када шта треба да се реализује”, рекао је Вишковић.

Он је навео да су сада конкретна рјешења најпотребнија у реалном сектору у области повећања конкурентности и продуктивности домаће привреде, као и новом запошљавању, повећању плата и покушају смањења одлива радно способног становништва.

“Акценат сам намјерно ставио на покушај да смањимо одлив становништва, јер ми можемо плате у Српској да повећамо и 100 одсто, али не можемо бити конкурентни једној Словенији, Аустрији, Њемачкој. Морамо показати искрену намјеру Владе и заједнице да се овдје исплати остати и радити”, рекао је Вишковић за Алтернативну телевизију.

Он је додао да за таква демографска кретања нису одговорни Влада и предсједник Српске, јер рјешавање демографских проблема захтијева укључење шире друштвене заједнице.

Вишковић је подсјетио да се, усвајањем буџета Српске за наредну годину, дошло у позицију да се ријеши питање повећања плата запосленима у просвјети и култури који ће од 1. јануара имати за осам одсто већа примања, што је била раније обавеза да се њихова примања ускладе са примањима осталих буџетских корисника.

“За те намјене из буџета ће бити издвојено 22 милиона КМ. Због кратког времена формирања власти у Српској остало је још седам радних дана и нисмо могли измијенити потребна законска рјешења, али је Влада Српске донијела одлуку која ће омогућити запосленима у просвјети и култури да од почетка наредне године примају увећане плате”, навео је Вишковић.

Говорећи о очекивањима да најнижа плата буде 500 КМ, он је рекао да то није ствар Владе, већ одговорног односа према неким другим, прије свега према привредним субјектима који нису у стању финансијске ликвидности да исплаћују ту најнижу плату.

Он је подсјетио да је Влада Српске јуче донијела одлуку да најнижа плата у Српској у идућој години буде 450 КМ, и она је већа од најнижих плата у окружењу.

Вишковић је поновио да остаје при ставу да је потребно јавно објављивати висину просјечне плате у привредним друштвима, те најавио да ће врло брзо радити на томе, јер сматра да постоје одређени привредни субјекти који су способни исплаћивати и више од минималне плате, али да запосленима исплаћују минималац, а разлику им дају у ковертама.

Он је најавио да ће послије божићних празника почети креирање новог законског рјешења које ће имати за циљ да се привредници растерете обавезе плаћања пореза на добит из које набављају нова основна средства.

“Мало нереално се очекује да Влада Српске већ 1. јануара директне порезе врати на ниво из 2008. године. Морам подсјетити да су и овако високи порези у Српској мањи него у другом дијелу БиХ”, нагласио је Вишковић.

Говорећи о контроли рада на црно, он је најавио да је то једна од мјера која ће се убрзо радити, наводећи да нема тачног податка колико радника ради у сивој зони, јер се до тога не може тачно доћи.

Ако успијемо измјеном неких законских рјешења знатно ћемо смањити број запослених на црно. Када би рецимо из сиве у реалну зону вратили бар 20.000 радника, то би били велики ефекти и за буџет и за фондове”, рекао је Вишковић.

Премијер Српске навео је и да треба побољшати пронаталитетну политику, у чему ће доћи до проширења мјера, међу којима је као примјер навео недавно усвојене измјене Закона о дјечијој заштити.

Подсјећајући на састављање нове Владе Српске, он је навео да није лако било склопити састав Владе, јер је требало испоштовати национални принцип, као и то да коалицију чини шест партија.

Вишковић је подсјетио да актуелна Влада има широку подршку и да нико не може уцјењивати њен рад, а да сви који имају часне намјере и часно извршавају свој посао немају проблема, док они који се не могу снаћи, не само министри, него и директори јавних предузећа и установа, биће подложни смјенама, без обзира на то из које партије долазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана