Вишковић: Неприхватљиво да министар именује комисију

Вишковић: Неприхватљиво да министар именује комисију 19.06.2018 14:45 | Срна

Бањалука - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Репулике Српске Радован Вишковић сматра неприхватљивим да ресорни министар именује комисију за ревизију главног, допунског и техничког-рударског пројекта како је то предвиђено Приједлогом закона о рударству Републике Српске.

Вишковић је рекао да такву одредбу као човјек и привредник није могао да прихвати.


“Није добро уплитање у политику”, оцијенио је Вишковић током посланичке расправе о Приједлогу закона о рударству Републике Српске.

Он је рекао да комисију треба да именују људи који имају лиценце и који могу да врше ревизију.

“Концесионар ће бирати оне који ће вршити ревизију, а ревидиран пројекат ће бити достављан ресорном министарству, као и до сада, на одобравање и даље имплементирање”, рекао је Вишковић.

Он је додао да накнада за трошкове издавање лиценце физичким лицима износи 150 КМ, али да треба снизити накнаде за издавање лиценце правним лицима које износе 1.000 КМ по једној лиценци.

“Наш приједлог је да она буде 300 КМ. То је довољно, јер привредна друштва из рударске бранше неће имати једну, већ три, пет и до седам лиценци. Надам се да ће бити прихваћени амандмани на овај закон и да ће он неке ствари системски поправити, омогућити лакши рад концесионарима и бољу контролу”, рекао је Вишковић.

Посланик СДС-а Душан Берић рекао је да је Клуб СДС-СРС Репулике Српске поднио амандман на члан 28 приједлога овог закона и да, према њиховом приједлогу, послове ревизије главног, допунског и техничко-рударског пројекта треба да врше лиценцирана правна лица.

Он је додао да треба увести институт годишњег рударског извјештаја који би подносиле фирме из ове области држави која даје концесију.

Посланик ПДП-а Перица Бундало рекао је да ће Клуб посланика ПДП-а поднијети неколико амандмана како би се унаприједило ово законско рјешење.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица