Вишковић: Мој одлазак у САД свјесно опструисан

Анита Јанковић-Речевић
Вишковић: Мој одлазак у САД свјесно опструисан

Бањалука - Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је јуче да није отишао у Сједињене Америчке Државе на састанак са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке јер није добио визу од америчке амбасаде у БиХ, наводећи да је његов одлазак у Њујорк и Вашингтон свјесно опструисан.

- Био сам спреман да одем на састанак са представницима ММФ-а и Свјетске банке, али до данашњег дана нисам добио визу. Нисам одбијен, још чекам и вјероватно ћу је добити у наредних неколико дана и мој одлазак је свјесно опструисан јер бих био једини премијер који би се појавио у САД у име БиХ, а то некима није одговарало - рекао је Вишковић јуче у Бањалуци.

Упитан да прокоментарише лош економски рејтинг БиХ по подацима ММФ-а, Вишковић је рекао да је та финансијска институција у свом извјештају навела да Српска има позитивне економске показатеље.

- Српска већ 17 квартала има позитиван раст бруто домаћег производа и то ћемо наставити у наредном периоду. Цијеним ММФ као институцију, али њиховом кривицом или кривицом неког другог, не РС, ми већ дужи период немамо аранжман с њима и то нам на неки начин умањује економске показатеље јер је набавка новца на неком другом финансијском тржишту скупља - додао је Вишковић.

Премијер је јуче рекао и да ће у буџету за 2020. годину бити планирана средства за резервни састав полиције.

- Услови су такви да се не зна када може затребати резервни састав полиције. Ту, прије свега, мислим на мигрантску кризу, а не да ће нам требати за неке обрачуне унутар БиХ - рекао је Вишковић.

Он је поновио да Српска жели да усвоји законско рјешење којим је предвиђено увођење резервног састава полиције да би могла одговорити на будуће изазове, међу којима је и мигрантска криза.

- Идемо етапно у ову причу и немам ништа против да ово уради и Федерација БиХ - додао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана