Višković: Inicijatori smjene vlade zamajavaju javnost

Srna
Višković: Inicijatori smjene vlade zamajavaju javnost

Banjaluka - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je Srni da je današnji zahtjev PDP-a da parlament smijeni Vladu Srpske klasična zamjena teza, jer Vladu Srpske bira i smjenjuje skupštinska većina.

Višković je rekao da PDP-a i opozicija nemaju tu većinu i da smjena Vlade uopšte nije u njihovoj nadležnosti.

"Institucije Srpske - Vlada, Narodna skupština i ostale, imaju podršku i rade u punom kapacitetu. Vlada radi onoliko koliko je u datim okolnostima moguće, iako bi svi mi željeli više i bolje", istakao je Višković.

On je dodao da će opozicija u Srpskoj temu smjene Vlade spinovati narednih dana i govoriti o takozvanim "crnim knjigama" /prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Srpske/.

"U tom materijalu ima svega, a pola od toga nije tačno. u pojedinim tabelama su netačni podaci", ukazao je Višković i dodao da je to "promo materijal" za iznošenje što više laži i neistina o Vladi Srpske.

Višković je dodao da pokretači pitanja smjene Vlade zamajavaju javnost u Srpskoj kako bi sakrili činjenicu da nemaju većinu na nivou BiH, u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini.

"Kako ministri iz Saveza za promjene uopšte rade u Savjetu ministara kada je očito da ne postoji parlamentarna većina o čemu je sinoć govorio i poslanik u Parlamentarnoj skupštini Sadik Ahmetović. On je rekao da nije tačno da imaju 22 glasa. Nemaju 22, već 21 ili čak i manje", rekao Višković.

On je ocijenio da opozicija, ne samo da sve čini da oteža Vladi sa nivoa BiH i Savjeta ministara, već gdje god je to moguće nastoji da zaustavi novac koja bi mogao ići za dobrobit građana.

"To se pokazalo i na posljednjoj sjednici Narodne skupštine. Kada Vlada odluči da privatizacijom nekog propalog preduzeća dobije novac iz koga bi se servisirale neke obaveze prema budžetskim korisnicima, oni i to sprečavaju, a onda pozivaju na smjenu Vlade", naglasio je Višković.

On je naveo da bi bilo dobro da postoji zakonsko rješenje za smjenu opozicije, jer ona funkcioniše na prevarama i lažima.

"Oni su opozicija u Srpskoj, ali su tri godine u vlasti na nivou BiH i u Sarajevu i na ovaj način žele da prikriju svoj nerad. Treba upitati tu gospodu šta su uradili za to vrijeme za dobrobit građana BiH i Srpske", rekao je Višković, upozorivši da će se ta šteta koju su nanijeli morati ispravljati godinama.

Zamjenik šefa Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo rekao je danas u Banjaluci da je pred Narodnom skupštinom istorijska odgovornost da smijeni Vladu koju je imenovala, jer, kako kaže, vremena za čekanje nema.

"Svaka druga vlada biće bolja od postojeće", rekao je Bundalo, podsjetivši da bi 31. maja trebalo da bude održana posebna sjednica parlameta Srpske o inicijativi opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana