Вишковић: Десило се нешто што се могло спријечити

Срна
Вишковић: Десило се нешто што се могло спријечити

Приједор - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Приједору да се у тренутним поплавама на подручју овог града десило нешто што се могло спријечити.

“Не можемо дозволити да нечији имовински односи буду пречи од великог броја кућа и домаћинстава”, истакао је Вишковић.

Он је напоменуо да мање од 30 метара насипа, који је био у плану и за који су била обезбијеђена средства, није урађено због неријешених имовинско-правних односа.

“Због имовинско-правних односа то се није урадило и сад имамо поплављен велики број кућа”, рекао је Вишковић новинарима у Приједору након што је с градоначелником Приједора Миленком Ђаковићем посјетио нека од поплављених подручја.

Он је најавио да ће Влада заједно са градом наћи рјешење и да не може да схвати да наставак изградње насипа није дозволио човјек чија кућа је, такође, поплављена.

“Ако треба Влада да донесе одлуку да прогласи тих 30 метара нечије земље општим добром, ми ћемо то прогласити и насип ћемо урадити. Да сам имао ту информацију, не бих се либио тога да Влада да наредбу граду да се ту уради насип, без обзира да ли се то неком у том моменту свидјело или не”, додао је Вишковић.

Он је најавио могућност да се и у другим случајевим водозаштитних пројеката у експропријацију иде преко Владе Републике Српске и проглашења општег интереса.

“Они који не буду били задовољни накнадама које им по закону буду понуђене, могу у судском поступку да траже своја права, али тиме неће моћи зауставити извођење тих радова”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да се ситуација попут ове неће никоме дозволити, не само у Приједору, да ће од осталих градоначелника и начелника општина тражити да о оваквим или сличним ситуацијама на вријеме упознају Владу, која ће онда донијети одлуку о проглашењу општег интереса.

“То је нешто што би се свуда, у сваком нормалном свијету радило. Немам ријечи када дођем на овакво мјесто и видим овако тужан призор да је поплављено стотине кућа и домаћинстава, да су људи претрпјели материјалну штету због нечијих 30 метара, који су изгледа вреднији него све ове куће”, додао је Вишковић.

Говорећи о штетама насталим у овим поплавама, Вишковић је најавио да ће Влада са Градом Приједором притећи у помоћ тим људима, да је о механизмима помоћи сада тешко говорити, те напоменуо да има средстава у Фонду солидарности, преко којег је и 2014. године прикупљана помоћ.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да у насељу Гомјеница насип који је рађен након поплава 2014. године на једном мјесту није састављен због дугогодишњих неријешених имовинско-правних односа и да је на том мјесту вода пробила у насеље и заплавила велики број домаћинстава и поплавила одређени број кућа, али се још не зна тачан број.

Централни ток Сане данас је у паду за око 25 центиметара, ванредно стање у Приједору је и даље на снази, насипи и заштите се и даље утврђују и слиједи евиденција причињене штете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана