Višković: Bolji uslovi za poslovanje u Srpskoj nego u FBiH

Srna
Višković: Bolji uslovi za poslovanje u Srpskoj nego u FBiH

​Beograd - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da se sa određenim kompanijama iz Srbije vode pregovori o tome da otvaraju pogone u Republici Srpskoj, gdje su sada uslovi za privređivanje bolji nego u Federaciji BiH (FBiH).

Višković je istakao da je zamolio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da utiče da se kompanije iz Srbije, koje imaju sjedište u FBiH, vrate u Republiku Srpsku.

“Naši uslovi za privređivanje su bolji od uslova u FBiH. U jednom momentu jeste situacija na terenu bila zategnuta, ali je sve promijenjeno u posljednje tri godine u korist Srpske. Naša zbirna poreska stopa na primanja je manja nego u FBiH. Cijena električne energije je niža nego u FBiH”, rekao je Višković za “Večernje novosti”.

On je naveo kako raspolaže sa informacijama o značajnom padu prometa kod određenog broja srpskih kompanija, koje su imale svoja predstavništva u Srpskoj pa su otišle u FBiH.

“Da se ne lažemo, značajno manja količina robe iz Srbije se kupuje u FBiH nego u Srpskoj. U FBiH se gleda ko je proizvođač i čija je roba, a kada se vidi da je iz Srbije...”, rekao je Višković.

On je istakao da će se o investiranju u Srpsku razgovarati u maju sa predstavnicima Srbije, te da će taj novi sastanak donijeti još mnogo novih projekata.

“Već smo dogovorili da Srbija iz fonda koji ima za podsticanje investicija prema stranim ulagačima, podstakne svoje privredne subjekte da otvaraju pogone u Srpskoj. Sve ono što strani investitori dobijaju u Srbiji, sada će dobijati privrednici iz Srbije za otvaranje pogona u Republici Srpskoj”, rekao je Višković za “Večernje novosti”.

On je istakao da se privrednici iz Srbije već javljaju i obavljaju istraživanje tržišta, te da se ove godine očekuju konkretni rezultati, kao i da veliki srpski brendovi otvore proizvodne pogone širom Srpske.

Višković je napomenuo da Republika Srpska i Srbija prvi put rade na velikom energetskom projektu izgradnje tri hidroelektrane na gornjem sliku rijeke Drine, čija je vrijednost oko 450 miliona evra.

“Na posljednjem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zamolio sam ga da svojim autoritetom utiče da što prije započnemo realizaciju ovog kapitalnog projekta”, rekao je Višković.

On je dodao da je od Vučića dobio obećanje da će Srbija sa svoje strane učiniti da bi se sve procedure ubrzale, te da, kaže, u septembru nada početku radova na elektrani “Buk Bijela”, koja već ima dokumentaciju.

“Dok budemo radili žBuk Bijeluž, radićemo neophodnu papirologiju za elektrane žFočaž i žPaunciž. Nakon što formiramo zajedničko preduzeće u vlasničkom odnosu 51 odsto Srbija, 49 odsto Republika Srpska, možemo da odmah uvodimo izvođače radova”, rekao je Viškovi, te napomenuo da za to nisu potrebni javni pozivi.

On je ukazao da Srbija čvrsto stoji uz Srpsku, što se vidi na terenu, te podsjetio da je u posljednje tri godine u razne projekte uloženo 30 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana