Вишковић: Ако не може резервни састав, може Жандармерија

Срна
Вишковић: Ако не може резервни састав, може Жандармерија

Бијељина - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће Српска, ако не може имати резервни састав полиције, формирати жандармерију по угледу на све земље у окружењу и у свијету.

"У овом моменту склонићемо тај закон из процедуре, али већ имамо смјерницу како даље и ми ћемо наше безбједносне снаге оспособити да штите грађане Републике Српске, а те снаге зваће се онако како се зову у свакој држави", рекао је Вишковић новинарима током посјете Бијељини.

Он је оцијено да се око овог закона подигла велика фама.

Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске одлучило је да реорганизује своје интервентне снаге ради бржег и ефикаснијег одговора на безбједносне изазове са којима се суочава Српска, укључујући и велики број илегалних миграната.

Тако ће, ради бољег функционисања Јединице за подршку бити промијењен назив у Жандармерија, која ће бити допуњена активним саставом МУП-а, превасходно младим полицајцима који су полицијско образовање стекли на Полицијској академији, саопштено је из МУП-а Српске.

С обзиром на то да је за успостављање резервног састава полиције потребан дужи период ради конкурсних процедура и селекције, опремања униформама и другом опремом, као и вријеме за адекватну обуку, појашњавају из МУП-а, из Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима Српске, који се налази у скупштинској процедури, повлаче се чланови који се односе на резервни састав полиције, а МУП ће у будућем периоду поново размотрити потребе и могућности за његово увођење.

Вишковић: Убрзати улазак Србије као стратешког партнера у компанију "Орао"

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је данас да ће Влада Српске ове седмице упутити допис Влади и предсједнику Србије Александру Вучићу да се убрзају процедуре око уласка Србије као стратешког партнера у компанију "Орао" у Бијељини.

Министарство одбране Србије набавило је доста авиона и хеликоптера и нама је интересантно да доведемо жОраож у позицију да у наредном периоду сервисира те летјелице", рекао је Вишковић након посјете "Орлу".

Према његовим ријечима, ријеч је "миговима 29" и хеликоптерима "Ми 8", "17" и "35".

То је шанса коју видимо јер је чак у уговору који је Србија правила са Русијом и Бјелорусијом приликом испоруке тих авиона и хеликоптера стајала клаузула да ће ремонт и даљу бригу о њиховом одржавању радити жОраож", истакао је Вишковић.

Он је навео да су преговори са Србијом у поодмаклој фази и изразио наду да ће бити врло брзо окончани, са дефинисаним обавезама.

"Оно што буде обавеза Владе Републике Српске ми ћемо урадити у најкраћем могућем року", поручио је Вишковић и најавио и финансијску помоћ која ће "Орлу" сигурно требати за добијање лиценци за врло захтјевне ремонте мотора.

Вишковић је похвалио компанију "Орао", наводећи да је и сам учествовао у њеном пресељењу из Рајловца, код Сарајева, у Бијељину након Дејтонског споразума.

Према ријечима Вишковића, "Орао" може да обезбиједи будућност за садашњих 406 запослених, али и за још много више радника.

Директор фабрике "Орао" Биљана Марковић захвалила је Вишковићу што је прихатио њихов позив и на лицу мјеста се упознао о свим капацитетима, перформансама, људским и материјалним ресурсима ове компаније која запошљава 406 радника.

Марковићева је рекла новинарима да је премијера упознала о текућим и дугорочним проблемима у пословању "Орла" да би Влада доносила стратешке одлуке са разумијевањем ситуације у којој се налази ова специфична фирма, која је једина у домену намјенске индустрије у Републици Српској успјела да сачува капацитете и баштини традицију дугу 75 година.

"За дугорочно обезбјеђивање послова, јер сада се ради о моторима који су већ историјске категорије, жОраож мора да улази у обезбјеђивање лиценци за неке нове типове мотора за хеликоптере и авионе", рекла је Марковићева.

Према њеним ријечима, квалификациона структура запослених у компанији је изузетна, са великим бројем високообучених радника, инжењера и техничара ваздухопловног особља, што је кадар који се тешко налази на тржишту.

У наставку посјете Бијељини премијер Вишковић састаће се са привредницима из регије у Етно-селу "Станишићи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана