Više priče nego rada na reformama

Ž. D.
Više priče nego rada na reformama

Sarajevo - Prvi konkretni rezultati sprovođenja reformske agende već su vidljivi, ali je potrebno uraditi još mnogo posla, zaključeno je na sastanku o sprovođenju tog dokumenta čija je realizacija jedan od ključnih uslova na putu BiH ka EU.

Sastanku su prisustvovali premijeri RS i FBiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han. Cvijanovićeva je istakla da je dobro što zajedno rade na agendi, ali da nije zadovoljna odnosom cjelokupnog sistema prema reformama.

- U RS smo sve stvari iz reformske agende i pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) završili 20. decembra prošle godine. Završeno je 55 odsto svih aktivnosti i sve predviđene i ranije započete stvari koje se odnose na 2017. i 2018. godinu su riješene - rekla je Cvijanovićeva.

Napominje da je FBiH ispunila 36 odsto, a Savjet ministara 53 odsto svojih obaveza.

- Moramo promijeniti pristup reformama i mentalitet i više raditi, a manje pričati. Pričamo da smo za reforme, a onda ih ne sprovodimo. Ključna je interakcija, posebno između entiteta - naglasila je Cvijanovićeva.

Zvizdić je istakao da proces reformi mora ići paralelno u svim segmentima, a Novalić je okarakterisao ovaj period veoma značajnim za BiH, naročito ovaj mjesec, jer su u posjetu dolazili mnogi regionalni i evropski zvaničnici. Han je istakao da su potrebni brzi i konkretni rezultati.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj i ambasador SAD Morin Kormak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana