Више од половине испитаника за самосталност РС, воле Додика, а вјерују прије свега цркви

Срна
Више од половине испитаника за самосталност РС, воле Додика, а вјерују прије свега цркви

Бањалука - Чак 70 одсто анкетираних грађана Републике Српске, уколико би сутра био одржан референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, изјаснило би се против неуставног и незаконитог наметања закона од високог представника у БиХ и примјене његових одлука на територији Српске, резултати су истраживања "Центра за друштвена истраживања и анализе" из Бањалуке.

Истраживање је обављено на узорку од 1.414 испитаника у периоду од 17. 20. јула у 72 насељена мјеста Републике Српске.

Уколико би сутра био одржан референдум на питање "Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору Републике Српске?", 78 одсто гласача у Српској би изашло на изјашњавање, а само њих шест одсто би заокружило одговор "да".

Поједини медији у Републици Српској спекулисали су да ће власти у Републици Српској повући одлуку о референдуму након састанка предсједника Српске Милорада Додика са премијером Србије Александром Вучићем, али јавност није поколебала ни изјава словачког шефа дипломатије Мирослава Лајчака на маргини засједања министара иностраних послова ЕУ да је одлука о референдуму неприхватљива и да Додик не поштује своје обавезе према ЕУ, као ни бројне спекулације да би међународна заједница могла увести санкције Српској, пише портал "Искра".

Према овом истраживању, 42 одсто испитаника сматра да је референдум добра одлука, исти број грађана каже да нема став о томе, док се само 16 одсто грађана изјаснило да је референдум лоша политичка одлука.

Када се ови резултати укрсте са резултатима одговора на питање "Како бисте одговорили на постављено референдумско питање?", код 16 одсто испитаника који сматрају да је референдум лоша политичка одлука, њих 26 одсто би изашло на референдум и заокружило одговор "не", док из те групе око 20,6 одсто још немају изграђен став о том питању.

У оквиру ових који не знају како ће одговорити на референдумско питање, скоро двије трећине нема став о референдуму, док је већи број оних који сматрају да је одлука добра, њих шест одсто, него оних који сматрају да је то лоша одлука - свега четири одсто.

Ово упућује на закључак да би, да ако би сутра био одржан референдум, одговор "не" дало око 70 одсто гласача.

Додик и даље најпопуларнији…

Када је ријеч о рејтингу политичких партија у Републици Српској, кад би се сутра одржали избори, 50,23 одсто грађана гласало би за владајући СНСД.

Сви притисци на Републику Српску, али и догађаји непосредно прије и током комеморације у Поточарима, посебно ослобађање муслиманског ратног команданта у Сребреници Насера Орића и напад на Вучића, довело је до појачане националне хомогенизације у Српској, пише "Искра".

Уздржаност опозиционог блока у Српској о питању референдума, како се наводи, довела је до пада њиховог рејтинга, тако да би опозициони блок "Савез за промјене" имао збирно око шест одсто мање гласова него током прошлогодишњих избора, док би владајућа коалиција у Српској остварила раст већи од 10 одсто.

Осим тога, функционери водеће опозиционе партије СДС-а Младен Босић и Огњен Тадић претрпјели су значајан пад рејтинга, па, према резултатима истраживања. Тако актуелни градоначелник Бијељине Мићо Мићић, чија је просјечна оцјена 3,02, на скали од 1 до 5, има значајно већи рејтинг код гласача СДС-а него Босић, који има просјечна оцјена 2,25 и Тадић, са просјечном оцјеном 2,61.

Када се посматра укупан број испитаника, Додик и даље држи позицију најпопуларнијег политичара у Српској, са просјечном оцјеном 3,37.

У случају да сутра буду одржани избори у Српској, излазност би била већа за 2,29 одсто него на октобарским изборима 2014. године.

На основу ових података може се закључити да је присутна појачана национална хомогенизација око владајуће партије СНСД-а, која је идентификована у српском народу као најснажнији заштитник српских националних интереса у БиХ.

Око 53,54 одсто подржало би самосталност РС

На питање "Да ли самосталност Републике Српске треба да буде политички циљ за будућност?", 53,54 одсто испитаника заокружило је одговор "да", њих 15,34 одсто одговор "не", док је 31,12 одсто испитаника рекло да нема став о овом питању.

Слични су резултати и код питања "Подржавате ли декларацију СНСД-а о слободној и самосталној Српској?", гдје је 54 одсто испитаника заокружило одговор "да", њих 14,84 одсто одговор "не", док 31,16 одсто испитаника нема став о овом питању.

Из овог се може закључити да је политички програм борбе СНСД-а за враћање изворних надлежности и већу самосталност Српске прихваћен код највећег дијела грађана Републике Српске.

Највише се вјерује цркви, затим полицији

Према истраживању, Српска православна црква је институција од највишег повјерења грађана Републике Српске са просјечном оцјеном 3,97 на скали од 1 до 5, затим слиједи Министарство унутрашњих послова Републике Српске са оцјеном 3,55, а на трећем мјесту је Влада Републике Српске са оцјеном 3,02.

Када би се сутра одржао референдум о уласку БиХ у ЕУ, у Републици Српској 43,4 одсто грађана би гласало за чланство, њих 33,87 одсто би било против чланства БиХ у ЕУ, док је 22,73 одсто испитаника одговорило "не знам".

Када је ријеч о уласку БиХ у NATO, у Републици Српској 12,74 одсто грађана би гласало за чланство, њих 65,66 одсто би било против, док је 21,6 одсто испитаника одговорило "не знам".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана