Više novca za plate i naknade policijskih i bezbjednosnih institucija na nivou BiH

Svjetlana Šurlan
Više novca za plate i naknade policijskih i bezbjednosnih institucija na nivou BiH

Banjaluka - Policijske i bezbjednosne institucije na nivou BiH građane godišnje koštaju više od 180 miliona maraka, a za ovu godinu dobiće ukupno dodatnih 3,88 miliona KM u odnosu na lani, od čega većina ide za troškove plata i naknada zaposlenih.

Da će neke institucije dobiti više novca, pokazao je prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, koji je u parlamentarnoj proceduri usvajanja, a iz njega je vidljivo i da će i one institucije koje će imati nešto manje budžete nego u 2017. povećati izdvajanja za plate.

Troškovi Granične policije BiH za ovu godinu najviše su povećani u odnosu na ostale institucije bezbjednosnog sektora i na raspolaganju će imati ukupno 77,42 miliona KM. "Graničari" dobijaju 3,34 miliona KM više nego prošle godine, a najveći dio, odnosno 3,10 miliona planiran je da bude potrošen na tekuće izdatke, plate i naknade. Dodatnih 528.000 KM imaće i za nabavku opreme, koja bi ukupno trebalo da bude plaćena 2,38 miliona KM.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH na raspolaganju će u 2018. imati dodatnih 1,49 miliona KM. Ova direkcija najviše novca troši na plate i naknade, gdje su im povećana sredstva za 1,66 miliona KM. Značajno je povećanje i pozicije nabavka materijala, a koja je uvećana za 492.000 KM.

Što se tiče Službe za poslove sa strancima BiH, budžet ove institucije je povećan za 216.000 KM, najviše za ugovorene usluge i putne troškove.

Ministarstvo bezbjednosti BiH imaće tokom 2018. godine 8,34 miliona maraka na raspolaganju. To je smanjenje za oko 770.000 KM u odnosu na ovu godinu, a najviše uštede napravljene su na poziciji ugovorene usluge, dok su naknade troškova zaposlenih povećane.

Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH biće na raspolaganju 31,5 miliona KM, neznatno manje nego što su imali ove godine. Uprkos manjem ukupnom budžetu, troškovi za plate i naknade u SIPA povećani su za više od dva miliona KM. Planirani su veći troškovi i za nabavku materijala, za tekuće održavanje, nabavku opreme…

Budžet Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH za ovu godinu manji je za 89.000 KM, ali su ipak povećana izdvajanja za naknade troškova zaposlenih, tekuća održavanja, nabavku opreme…

Agencija za policijsku podršku BiH ima ukupan budžet od 1,52 miliona KM za ovu godinu, od čega više od milion ide na plate i naknade. Budžet ove Agencije je manji za 41.000 KM u odnosu na ovu godinu, a umanjenje ide na račun kapitalnih izdataka.

Poslanik SNSD-a i raniji član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da BiH ne može da se izbori sa osnovnim stvarima kada je riječ o pitanju bezbjednosti u zemlji.

- Ne vjerujem da građani mirno spavaju, vidjeli smo šta se dešava kada je u pitanju terorizam, kako se ponovo vraćaju ili odlaze na strana ratišta. Pitanje bezbjednosti je u rukama onih koji teško mogu da ispune obaveze onako kako treba i tu se malo šta može promijeniti - rekla je Majkićeva. Na povećanje budžeta bezbjednosnih i policijskih institucija, dodala je Majkićeva, uticalo je i nedavno prihvaćeno povećanje plata policijskim službenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana