Више новца за плате и накнаде полицијских и безбједносних институција на нивоу БиХ

Свјетлана Шурлан
Више новца за плате и накнаде полицијских и безбједносних институција на нивоу БиХ

Бањалука - Полицијске и безбједносне институције на нивоу БиХ грађане годишње коштају више од 180 милиона марака, а за ову годину добиће укупно додатних 3,88 милиона КМ у односу на лани, од чега већина иде за трошкове плата и накнада запослених.

Да ће неке институције добити више новца, показао је приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018. годину, који је у парламентарној процедури усвајања, а из њега је видљиво и да ће и оне институције које ће имати нешто мање буџете него у 2017. повећати издвајања за плате.

Трошкови Граничне полиције БиХ за ову годину највише су повећани у односу на остале институције безбједносног сектора и на располагању ће имати укупно 77,42 милиона КМ. "Граничари" добијају 3,34 милиона КМ више него прошле године, а највећи дио, односно 3,10 милиона планиран је да буде потрошен на текуће издатке, плате и накнаде. Додатних 528.000 КМ имаће и за набавку опреме, која би укупно требало да буде плаћена 2,38 милиона КМ.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ на располагању ће у 2018. имати додатних 1,49 милиона КМ. Ова дирекција највише новца троши на плате и накнаде, гдје су им повећана средства за 1,66 милиона КМ. Значајно је повећање и позиције набавка материјала, а која је увећана за 492.000 КМ.

Што се тиче Службе за послове са странцима БиХ, буџет ове институције је повећан за 216.000 КМ, највише за уговорене услуге и путне трошкове.

Министарство безбједности БиХ имаће током 2018. године 8,34 милиона марака на располагању. То је смањење за око 770.000 КМ у односу на ову годину, а највише уштеде направљене су на позицији уговорене услуге, док су накнаде трошкова запослених повећане.

Агенцији за истраге и заштиту (SIPA) БиХ биће на располагању 31,5 милиона КМ, незнатно мање него што су имали ове године. Упркос мањем укупном буџету, трошкови за плате и накнаде у SIPA повећани су за више од два милиона КМ. Планирани су већи трошкови и за набавку материјала, за текуће одржавање, набавку опреме…

Буџет Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ за ову годину мањи је за 89.000 КМ, али су ипак повећана издвајања за накнаде трошкова запослених, текућа одржавања, набавку опреме…

Агенција за полицијску подршку БиХ има укупан буџет од 1,52 милиона КМ за ову годину, од чега више од милион иде на плате и накнаде. Буџет ове Агенције је мањи за 41.000 КМ у односу на ову годину, а умањење иде на рачун капиталних издатака.

Посланик СНСД-а и ранији члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да БиХ не може да се избори са основним стварима када је ријеч о питању безбједности у земљи.

- Не вјерујем да грађани мирно спавају, видјели смо шта се дешава када је у питању тероризам, како се поново враћају или одлазе на страна ратишта. Питање безбједности је у рукама оних који тешко могу да испуне обавезе онако како треба и ту се мало шта може промијенити - рекла је Мајкићева. На повећање буџета безбједносних и полицијских институција, додала је Мајкићева, утицало је и недавно прихваћено повећање плата полицијским службеницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана