Višak članova u četiri, manjak u 11 komisija CIK-a

V. K.
Višak članova u četiri, manjak u 11 komisija CIK-a

Sarajevo - Analiza Centralne izborne komisije (CIK) BiH pokazala je da 15 opštinskih i gradskih izbornih komisija ima višak ili manjak članova.

Informacija o članovima u lokalnim izbornim komisijama razmatrana je na posljednjoj sjednici CIK-a, nakon što je Odsjek za izbore analizirao stanje u izbornim komisijama opština i gradova. Podaci sa terena su pokazali da od 143 izborne komisije, njih 128 ima propisani broj članova, a u ostalima ima odstupanja.

- Više članova imaju komisije u Drvaru, Srebrenici, Gornjem Vakufu - Uskoplju i Foči, dok komisije u Bihaću, Gradišci, Maglaju, Banovićima, Živinicama, Novom Travniku, Vitezu, Ilijašu, Hadžićima, Goraždu i Ljubuškom imaju manjak članova - navedeno je u informaciji CIK-a.

U CIK-u su pojasnili da izborna komisija može imati manje ili više članova od utvrđenog broja ako lokalna skupština obrazloži takve potrebe CIK-u, a nadležna komisija da zeleno svjetlo, što je i bio slučaj u navedenim komisijama u kojima je zabilježeno više članova. Na broj članova u lokalnim komisijama može uticati i razuđenost opštine, odnosno koliko ima biračkih mjesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana