Vilić zahvalio Interpolu za saradnju sa BiH

Srna
Vilić zahvalio Interpolu za saradnju sa BiH

Sarajevo - Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić je tokom zasjedanja Generalne skupštine Interpola u Monaku zahvalio Interpolu za podršku koju pruža Direkciji posredstvom Interpola Sarajevo, preko kojeg se dnevno razmjenjuje više od 500 informacija.

Vilić je od 3. novembra do danas, sa saradnicima, učestvovao na 83. zasjedanju Generalne skupštine Interpola u Monaku, saopšteno je iz Direkcije.

U saopštenju se navodi da navedeni kanal razmjene operativnih podataka, potjernica, modusa operandi i slično, predstavlja važan doprinos Direkcije u komunikaciji, saradnji i koordinaciji sa agencijama za provođenje zakona u BiH.

Osim bilateralnih tema, na sastancima je razgovarano o odlasku državljana BiH na strana ratišta, što spada u globalni fenomen, dok su posebno naglašeni novi trendovi i rute putovanja na strana ratišta.

Vilić je istakao pomake koje je BiH učinila po pitanju izmjene Krivičnog zakona, koji se odnosi na sakcionisanje BiH državljana za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

On je naglasio da su policijske agencije u BiH po ovom pitanju u proteklom periodu provele nekoliko operativnih akcija koje su dovele do hapšenja većeg broja lica.

Prema njegovim riječima, u vezi sa borbom protiv sajber-kriminala sve zemlje članice, pa tako i BiH, pozvane su da jačaju svoje kapacitete za borbu protiv ove vrste teškog i organizovanog kriminala.

Vilić je izrazio uvjerenje da će se uspješna i profesionalna saradnja Interpola i BiH nastaviti i u budućnosti.

Iz Direkcije ističu da se ovogodišnja skupština Interpola odvijala u znaku obilježavanja 100 godina međunarodne policijske saradnje i pod globalnom kampanjom "Tarn bek krajm", a na zasjedanju su učestvovale delegacije iz 166 zemalja članica Interpola.

Glavne teme Generalne skupštine odnosile su se na borbu protiv novih bezbjednosnih izazova, koji obuhvataju sajber-kriminal, fenomen radikalizacije i odlaska na strana ratišta.

Posebna pažnja je posvećena saradnji između agencija za provođenje zakona na regionalnom i širem međunarodnom nivou.

Tokom zasjedanja delegati skupštine usvojili su Rezolucije koje se odnose na širenje saradnje Interpola, kao najveće policijske organizacije, s drugim institucijama, kao i na jačanje alata i usluga koje Interpol svakodnevno pruža policijskim službenicima širom svijeta.

Ovogodišnje zasjedanje Generalne skupštine zaključeno je izborom novog Glavnog sekretara Interpola Nijemca Jirgena Štoka, kao i izborom delegata u druga radna tijela Interpola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana