Vikić naredio skrivanje tijela

Željka Domazet
Vikić naredio skrivanje tijela

Sarajevo - Osam zarobljenih vojnika JNA u Velikom parku u Sarajevu ubili su Nermin Uzunović zvani Šok i Mladen Čovčić, a potom su njihova tijela po naređenju Dragana Vikića i uz znanje Jusufa Pušine prebačena na Darivu, gdje su bačena u Miljacku, a sutradan zapaljena, navedeno je u optužnici pročitanoj juče na početku suđenja pomenutoj četvorki za ratni zločin.

Vikić je bio komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Pušina pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Alije Delimustafića, a Uzunović i Čovčić pripadnici jedinice Armije RBiH čiji je komandant bio sarajevski kriminalac Jusuf Juka Prazina. Optužnica protiv njih je podignuta 29. decembra 2016. godine, a na teret im je stavljeno zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela pripadnika JNA srpske nacionalnosti u aprilu 1992. godine u Sarajevu. Vikić i Pušina su optuženi za komandnu odgovornost, a Uzunović i Čovčić da su neposredni izvršioci zločina.

Tužilac Vesna Ilić je navela da su vojnici nakon zarobljavanja u Dobrinji odvedeni u Stanicu javne bezbjednosti u Novom gradu. Na putu do Stanice javne bezbjednosti i u njoj su ih maltretirali civili i pripadnici Teritorijalne odbrane. Zarobljeni vojnici potom su prevezeni u Dom policije, gdje je bila smještena Specijalna jedinica MUP-a pod Vikićevom komandom, a sa prebacivanjem su, prema optužnici, bili upoznati Vikić i Pušina. Uz Vikićevo znanje zarobljenici su sprovedeni u podrum Doma policije, gdje je nastavljeno njihovo maltretiranje.

U optužnici je navedeno da su vojnike 22. aprila u obližnjem Velikom parku rafalima iz vatrenog oružja ubili Uzunović i Čovčić zajedno sa drugim licima, među kojima su bili Nedžad Herenda i Nermin Jusić.

- Tijela vojnika su po naređenju Vikića i uz znanje Pušine prebačena na Darivu, gdje su bačena u Miljacku, a sutradan su polivena benzinom i zapaljena. Posmrtni ostaci dvojice ubijenih zarobljenih vojnika su pronađeni, a za ostalima se još traga - navedeno je u optužnici.

Branioci optuženih istakli su u uvodnim riječima da njihovi klijenti nisu krivi. Zatražili su da optuženima bude suđeno na osnovu Krivičnog zakona SFRJ, koji je za njih povoljniji nego Krivični zakon BiH. Vikićev branilac Fahrija Karkin je prigovorio na zakonitost dokaza, navodeći da neke dokaze kriju od odbrane, posebno one koji se tiču naredbe o istrazi, te zatražio njihovo dostavljanje. Ilićeva je tvrdila da nijedan dokaz nije sakriven, a da dokaze o naredbi istrage ne može dostaviti jer je to interni akt Tužilaštva i zato što je istraga u ovom predmetu protiv dva lica još otvorena.

Naredno ročište, kada je predviđeno i saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva BiH, zakazano je za 13. april.

Čovčiću suđeno za rušenje Starog mosta

Prilikom iznošenja podataka o optuženima konstatovano je da je Mladen Čovčić rođen u Rogatici i zvao se Senaid Čavkić. Imao je državljanstvo BiH, ali je kasnije promijenio ime u Mladen Čovčić i dobio hrvatsko državljanstvo. Dok se zvao Senaid Čavkić, suđeno mu je za rušenje Starog mosta u Mostaru.

Ubijeni

Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana