Вигемарк мора водити рачуна о надлежностима

Свјетлана Шурлан
Вигемарк мора водити рачуна о надлежностима

Сарајево, Бањалука - Нови шеф Делегације и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк сваког дана требало би да стигне у Сарајево и преузме дужност, а политичари у РС истичу да од њега очекују избалансиран однос, да води рачуна о томе шта је чија надлежност и да помогне напредак БиХ ка ЕУ.

Вигемарк ових дана треба да стигне у БиХ након што га је још у јануару Савјет ЕУ именовао за насљедника Петера Соренсена, који је био специјални представник и руководио Делегацијом ЕУ у БиХ од 1. септембра 2011. до 1. новембра прошле године.

- Амбасадор Вигемарк доћи ће у БиХ почетком априла. Његова прва званична дужност биће да преда акредитиве Предсједништву БиХ. Све остале јавне активности биће правовремено најављене - рекао је портпарол Делегације и специјалног представника ЕУ у БиХ Енди Мекгафи.

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине РС Бранислав Бореновић изразио је наду да ће Вигемарк обављати посао на начин како је то радио Соренсен.

- Надам се да ће, прије свега, бити ту да помогне институцијама у Српској и ФБиХ да боље користе фондове ЕУ, да прати процес европског пута БиХ и да има потпуно избалансиран приступ. Најважније је да степен искоришћености фондова ЕУ буде побољшан у односу на претходни период - истакао је Бореновић.

Нада се да ће Вигемарк имати коректну комуникацију са Народном скупштином РС и одбором на чијем је челу, као што је то чинио Соренсен.

- Надам се да ћемо на крају његовог мандата имати много конкретније и мјерљивије показатеље када је у питању европски пут и Српске и БиХ - нагласио је Бореновић.

Он сматра да Вигемарк треба да помогне да изјава политичких лидера о европској опредијељености и неопходним реформама на путу БиХ ка ЕУ буде спроведена у дјело.

Члан овог скупштинског одбора Срђан Мазалица сматра да однос Вигемарка према БиХ неће много одступати од дјеловања Соренсена.

- Европска комисија је прилично бирократизована и не очекујем да се он политички уплиће у односе у БиХ. Процес који слиједи је прилично утабан у смислу испуњења обавеза које слиједе - казао је Мазалица.

Додао је да је Соренсен имао намјеру да деполитизује сједиште ЕУ у Сарајеву.

- Он је томе прилично формално, а не суштински приступио, па смо имали извјештаје Европске комисије који се креирају у Сарајеву и у којима није наведено то шта је који ниво урадио у одређеним областима, које је реформе спровео. Умјесто тога имали смо уопштене оцјене. Било би добро када би се нови специјални представник суштински позабавио политичким утицајем службеника који раде у Сарајеву - рекао је Мазалица.

Додао је да би Вигемарк требало да обрати пажњу на надлежности и на то који ниво шта ради у БиХ.

- Соренсен је тога прилично био свјестан, формално је покушао да изврши деполитизацију, али суштински није до краја успио и очекујем да нови представник настави да ради на томе - казао је Мазалица.

Додао је да, што се тиче искоришћености новца из претприступних фондова ЕУ, Вигемарк треба да обрати пажњу на надлежности, а не да фондове користе за условљавање и пренос надлежности.

- Очекујем да Вигемарк то стави под контролу - рекао је Мазалица.

Вигемарк је до именовања на службу у БиХ био на челу Делегације ЕУ у Пакистану. Има више од 30 година искуства у шведским и европским дипломатским службама, а радио је и у дипломатским мисијама укључујући Москву и Вашингтон. Био је на бројним позицијама у ЕУ међу којима је и функција шефа Јединице за безбједносну политику у Европској комисији.

Вигемарк је рођен 20. марта 1960. године у Гетеборгу у Шведској, а дипломирао је на Универзитету Харвард 1984. године на друштвеним наукама.

Могерини

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност и потпредсједник Европске комисије Федерика Могерини рекла је да је ЕУ посвећена пружању подршке БиХ на њеном европском путу.

- Стручност Ларса Гунара Вигемарка биће од великог значаја за наш ангажман у БиХ и за спољну политику ЕУ - казала је Могеринијева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана