Вигемарк: ССП - оквир за искорак ка реформама

Срна
Вигемарк: ССП - оквир за искорак ка реформама

Сарајево - Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк изјавио је данас у Сарајеву да ће ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ дати оквир који омогућава БиХ озбиљне искораке и рад у правцу потребних реформи.

У обраћању новинарима, након састанка са члановима колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, Вигемарк је као кључне навео економске и реформе у систему социјалне заштите, те оне које се односе на владавину права.

Оцијенивши да многи у БиХ желе да виде конкретан напредак у односима БиХ и ЕУ, Вигемарк је нагласио да ће неопходне реформе морати да буду у складу са стандардима ЕУ.

"Парламентарна скупштина има важну улогу у усклађивању законодавства са правном насљеђем ЕУ, али и у смислу обезбјеђења одговорности извршне власти, у конкретном случају Савјета министара, у одговору на потребе грађана", поручио је Вигемарк.

Специјални представник ЕУ обећао је помоћ БиХ да спроведе реформе.

Подсјећајући да у понедјељак, 1. јуна, ступа на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак рекао је да је на састанку констатована потреба још јача сарадње БиХ и Европске комисије.

"Данас смо обећали да ћемо врло брзо ићи ка ратификовању Оквирног споразума како бисмо могли што боље искористити средства која ће нам бити на располагању по ступању на снагу овог споразума", изјавио је Чолак.

Он је додао да БиХ и њене институције очекује доста посла - пакет озбиљних социјално-економских реформи, заживљавање правне државе и владавине права, те изборно законодавство.

Предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић рекао је да Споразум о стабилизацији и придруживању предвиђа да парламент БиХ и Европски парламент имају стални парламентарни одбор.

"Одбор ће засједати већ јесенас. БиХ већ од 1. јуна мора имати дефинисано питање тог одбора. Постоје разне идеје како ћемо ми попунити тај одбор, да то буде парламентарна комисија за европске интеграције или неки други начин, али о томе ћемо већ идуће седмице разговарати у парламенту БиХ", навео је Џаферовић.

Он је додао да је на данашњем састанку исказано велико интересовање ЕУ и жеља да се помогне БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана