Вигемарк: Парламент БиХ треба да рјешава питање електронског гласања

Srna
Вигемарк: Парламент БиХ треба да рјешава питање електронског гласања

Фото: Архивска фотографија ђ Вигемарк: Парламент БиХ треба да рјешава питање електронског гласања

Сарајево - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Сарајеву да Парламентарна скупштина БиХ треба да одговори на питање да ли хоће или не да уведе електронско гласање и како ће, уопште, регулисати изборни процес.

"Било је покушаја да се електронско гласање уведе у различитим земљама, са различитим успјехом. Овај систем је доста захтјеван и финансијски и у другом смислу. Међутим, имајући у виду недостатак повјерења у изборни процес у БиХ можда би електронско гласање и било један од начина да се то повјерење унаприједи", рекао је Вигемарк новинарима.

Што се тиче ЕУ, додао је он, након избора који су одржани 2014. године ОЕБС је изашао са низом препорука чије је провођење заговарала и Делегација ЕУ.

"Електронско гласање није дио тих препорука, али постоји цијели низ других препорука које се тичу самог провођења изборног процеса, било да је ријеч о пребројавању гласова на гласачким мјестима, саставу одбора на гласачким мјестима и другим важним питањима", напомену је он.

Оно што би примарно требало ставити у фокус напора, поручио је Вигемарк, је провођење пресуде у предмету "Љубић", али не треба занемарити и остале аспекте изборног процеса.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је јуче да постоје различите тенденције да странци, који су инволвирани у причу о напрасној измјени Изборног закона БиХ, контролишу предстојеће изборе у БиХ.

Он је навео да нема времена да се набави нова опрема и опреми свако гласачко мјесто за електронско гласање, од чега је, како каже, одустала и Америка и нема га нико у региону, док се БиХ напрасно у то гура како би се систем избора могао контролисати.

"Никада се није десило да се у изборној години мијењају правила. Службеници ОХР-а, америчке и британске амбасаде упорно обилазе посланике који треба да гласају за измјене закона и да направе још једну немогућу ситуацију јер знају да неће добити очекивани резултат. СНСД има капацитет да оствари најбољи историјски резултат", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана