Вигемарк: Није тренутак за свађе, већ конкретне резултате на европском путу БиХ

Срна
Вигемарк: Није тренутак за свађе, већ конкретне резултате на европском путу БиХ

Бањалука - Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Босни и Херцеговини и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Бањалуци да није тренутак за свађе и расправе те указивање на кривце и на то који политичар блокира европске процесе у БиХ, већ је неопходно остварити напредак.

Неопходно је, каже, постићи минимални консензус у доношњу одлука које ће осигурати резултате у том погледу и у томе је кључ, а не у свађама.

Амбасадор Њигемарк је указао да БиХ мора имати у виду да Србија и Црна Гора напредују на свом европском путу, Хрватска је већ чланица и питање је шта ће се десити када БиХ буде окружена земљама чланицама ЕУ.

Истакао је да је и комесар за европску сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан јуче током посјете Сарајеву рекао да ЕУ није заговорник постављања вјештачких рокова, када би БиХ могла постати чланица ЕУ.

„Ово је процес који зависи искључиво о резултатима и десиће се онда када БиХ те резултате и постигне“, рекао је амбасадор Вигемарк.

Статус кандидата и чланство у ЕУ није поклон, нити нешто што ће се десити само од себе, већ то подразумијева, поновио је, темељиту транзицију и цјелокупну транспормацију у којој треба да учествују и млади људи у БиХ.

„Мораћете имати одговарајуће програме и усмјерења који се тичу ЕУ, јер ћете једног дана имати и потребу за хиљадама државних службеника, који ће радити на питањима европских интеграција“, рекао је шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Босни и Херцеговини и специјални представник ЕУ у БиХ.

Вигемарк је данас у Бањалуци разговорао са студентима додипломских студија Економског факултета и Академије умјетности у Бањалуци, у оквиру пројекта Уреда специјалног представника ЕУ, под називом „ЕУ фор Yоу – Е4У“.

Пројект укључује студенте 14 јавних универзитета/факултета из БиХ, који ће радити на изради јавних кампања које илустрирају перцепцију младих о социо-економским реформама.

Вигемарк је додао да ће са студентима разговарати и о њиховом виђењу ситуације у БиХ, те очекивањима и ставовима у вези с ЕУ.

„Желимо да чујемо студенте, јер је то њихова будућност и надам се да ће она за неких 10 до 15 година бити будућност у оквиру чланства у ЕУ“, рекао је Вигемарк.

Он ће данас у Бањалуци отворити и нову зграду Основног суда и обновљену зграду Окружног суда чију изградњу и обнову је финансирала ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана