Vigemark: Lokalne zajednice važan dio evropskih integracija

Srna
Vigemark: Lokalne zajednice važan dio evropskih integracija

Prnjavor - Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je danas u Prnjavoru da evropske integracije nisu nešto što je isključivo rezervisano za glavne centre kakvi su Sarajevo i Banjaluka već se odnose na cijelo društvo koje treba da bude transformisano.

Vigemark je naglasio da je cilj da se razgovara sa građanima o njihovim zabrinutostima, ali i očekivanjima koja imaju od EU.


"Želimo da imamo direktnu komunikaciju sa ljudima koji dolaze iz svih sfera života, uključujući i samu upravu. U Prnjavoru smo danas razgovarali sa načelnikom opštine, preduzetnicima, predstavnicima civilnog sektora, mladima, studenatima i svima na koje se evropske integracije odnose" , rekao je Vigemark.

On je podsjetio i da je Prnjavor poznat kao "Evropa u malom".

"Na ovom području je prisutna kvalitetna kombinacija, mješavina ne samo tri konstitutivna naroda već i značajnog broja nacionalnih manjina koji žive zajedno i skladno. Ovdje imamo primjer uspješnog života koji dolazi i iz obrazovanja, kao i dinamičnu poslovnu zajednicu", rekao je Vigemark.

Javnoj debati o ulozi lokalne zajednice, izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU u Prnjavoru prisustvovao je i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi, koji je istakao da je lokalna zajednica glavni pokretač promjena i ispunjavanja rezultata s ciljem evropskih integracija.

"Mi u Italiji, koja je dio EU, znamo koliko je lokalna zajednica važna u procesu evropskih integracija i djelovanju u EU. Zato mi je drago što je EU u BiH preuzela inicijativu da se posjete gradovi kakav je i Prnjavor koji su ključni u svim procesima približavanja BiH EU" , rekao je italijanski ambasador.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš naglasio je da je ambasadorima, između ostalog, predstavljena privredna struktura lokalne zajednice.

"Privrednici ove opštine ostvare godišnji prihod viši od 650 miliona KM, od čega je više od 190 miliona KM izvoz. Prema podacima Agencije za statistiku, opština Prnjavor je bila druga opština u Republici Srpskoj po suficitu u platnom prometu sa inostranstvom. Ostvaren je suficit od 77,2 miliona KM" , precizirao je Tomaš.

Tomaš kaže da su predstavljena dva važna projekta za koja je zatražena podrška ambasadora za finansijsku pomoć, od kojih se prvi odnosi na sanaciju dvije gradske ulice, za šta je potrebno ukupno 1,3 miliona KM, dok drugi predviđa nabavku stoke za poljoprivrednike i iznosi više od 500.000 KM.

"Planirali smo sanaciju ulica Ilije Malića i Alekse Malića. Vrijednost ovih radova je viša od 1.300.000 KM. Drugi projekat je iz oblasti unapređenja poljoprivredne proizvodnje. Konkurisali smo za projekat koji predviđa nabavku 100 grla stoke koja će biti podijeljena poljoprivrednim proizvođačima na području opštine. Vrijednost tog projekta je viša od 500.000 KM" , precizirao je Tomaš.

Direktor Agencije za razvoj opštine Tešanj Ismar Alagić, jedan od učesnika debate, poručio je da svaka lokalna zajednica treba da stvara sredinu u kojoj je ugodno biti građanin, zadovoljstvo biti radnik, a poželjno biti investitor.

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH /EUSR/ pokrenula je projekat "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu" u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate.

Iz EUSR-a je najavljeno da će sutra u Gradišci biti održana debata kojoj će prisustvovati i Vigemark, kao i domaći, regionalni i međunarodni stručnjaci angažovani na projektima.

Riječ je o projektima Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji finansiraju EU i njemačka Vlada, a sprovodi GIZ, te Projektu opštinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja koji finansira vlada Švajcarske, a sprovodi UNDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana