Вигемарк: Локалне заједнице важан дио европских интеграција

Срна
Вигемарк: Локалне заједнице важан дио европских интеграција

Прњавор - Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је данас у Прњавору да европске интеграције нису нешто што је искључиво резервисано за главне центре какви су Сарајево и Бањалука већ се односе на цијело друштво које треба да буде трансформисано.

Вигемарк је нагласио да је циљ да се разговара са грађанима о њиховим забринутостима, али и очекивањима која имају од ЕУ.


"Желимо да имамо директну комуникацију са људима који долазе из свих сфера живота, укључујући и саму управу. У Прњавору смо данас разговарали са начелником општине, предузетницима, представницима цивилног сектора, младима, студенатима и свима на које се европске интеграције односе" , рекао је Вигемарк.

Он је подсјетио и да је Прњавор познат као "Европа у малом".

"На овом подручју је присутна квалитетна комбинација, мјешавина не само три конститутивна народа већ и значајног броја националних мањина који живе заједно и складно. Овдје имамо примјер успјешног живота који долази и из образовања, као и динамичну пословну заједницу", рекао је Вигемарк.

Јавној дебати о улози локалне заједнице, изазовима и могућностима које нуди процес приступања ЕУ у Прњавору присуствовао је и амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси, који је истакао да је локална заједница главни покретач промјена и испуњавања резултата с циљем европских интеграција.

"Ми у Италији, која је дио ЕУ, знамо колико је локална заједница важна у процесу европских интеграција и дјеловању у ЕУ. Зато ми је драго што је ЕУ у БиХ преузела иницијативу да се посјете градови какав је и Прњавор који су кључни у свим процесима приближавања БиХ ЕУ" , рекао је италијански амбасадор.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш нагласио је да је амбасадорима, између осталог, представљена привредна структура локалне заједнице.

"Привредници ове општине остваре годишњи приход виши од 650 милиона КМ, од чега је више од 190 милиона КМ извоз. Према подацима Агенције за статистику, општина Прњавор је била друга општина у Републици Српској по суфициту у платном промету са иностранством. Остварен је суфицит од 77,2 милиона КМ" , прецизирао је Томаш.

Томаш каже да су представљена два важна пројекта за која је затражена подршка амбасадора за финансијску помоћ, од којих се први односи на санацију двије градске улице, за шта је потребно укупно 1,3 милиона КМ, док други предвиђа набавку стоке за пољопривреднике и износи више од 500.000 КМ.

"Планирали смо санацију улица Илије Малића и Алексе Малића. Вриједност ових радова је виша од 1.300.000 КМ. Други пројекат је из области унапређења пољопривредне производње. Конкурисали смо за пројекат који предвиђа набавку 100 грла стоке која ће бити подијељена пољопривредним произвођачима на подручју општине. Вриједност тог пројекта је виша од 500.000 КМ" , прецизирао је Томаш.

Директор Агенције за развој општине Тешањ Исмар Алагић, један од учесника дебате, поручио је да свака локална заједница треба да ствара средину у којој је угодно бити грађанин, задовољство бити радник, а пожељно бити инвеститор.

Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ /ЕУСР/ покренула је пројекат "Локална заједница прЕУзима иницијативу" у оквиру којег ће посјетити 15 локалних заједница у БиХ, те одржати јавне дебате.

Из ЕУСР-а је најављено да ће сутра у Градишци бити одржана дебата којој ће присуствовати и Вигемарк, као и домаћи, регионални и међународни стручњаци ангажовани на пројектима.

Ријеч је о пројектима Програм за локалну самоуправу и економски развој у БиХ који финансирају ЕУ и њемачка Влада, а спроводи ГИЗ, те Пројекту општинског еколошког и економског управљања који финансира влада Швајцарске, а спроводи УНДП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана