Вигемарк: Избори - примјер демократије на дјелу

Срна
Вигемарк: Избори - примјер демократије на дјелу

Сарајево - Европска унија подстиче све грађане у БиХ да изађу на изборе и подрже странке и кандидате за које сматрају да ће се најефикасније заузети за питања која су важна за њих и средину у којој живе, изјавио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк уочи локалних избора у БиХ, који ће бити одржани у недјељу, 2. октобра.

Он је рекао да су избори примјер демократије на дјелу, као и начин промовисања јавне одговорности.

Вигемарк је нагласио потребу за демократским, кредибилним и инклузивним изборним процесом.

"Очување интегритета изборног процеса, у складу са међународним стандардима и најбољим праксама, од изузетне је важности", оцијенио је специјални представнике ЕУ у БиХ.

Он је најавио да ће изборе пратити међународни и домаћи посматрачи које акредитује Централна изборна комисија БиХ, укључујући коалицију "Под лупом", заједничку иницијативу шест невладиних организација из БиХ, са 3.000 посматрача који ће покривати свако друго бирачко мјесто.

"Европска унија поздравља рад изборних посматрача који има за циљ да осигура слободне и фер изборе и укаже на евентуалне изборне неправилности", навео је Вигемарк.

Он је позвао све политичке субјекте и изборну администрацију да, у складу са Изборним законом, посматраче третирају на професионалној и фер основи и да се уздрже од било којег облика притиска или застрашивања, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Вигемарк сматра да је БиХ недавно остварила веома важну прекретницу у процесу европских интеграција.

"Постоји солидна основа за даљи напредак. Руководство земље на свим нивоима се треба усредсредити на цјелокупна питања у вези са процесом европских интеграција", поручио је он.

Према његовом мишљењу, бирачи очекују да локални политички лидери који буду изабрани у недјељу донесу потребна социјално-економска побољшања, подстакну локални развој и одрже динамику која ће омогућити БиХ да направи постојан напредак ка ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана