Vigemark: Iskoristiti bugarsko predsjedavanje na najbolji način

Srna
Vigemark: Iskoristiti bugarsko predsjedavanje na najbolji način

Sarajevo - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark poručio je danas u Sarajevu da činjenica da je 2018. godina izborna ne može biti izgovor za zaustavljanje i odgađanje reformi, te da je neophodno na najbolji način iskoristiti predsjedavanje Bugarske Savjetom EU u čijem fokusu je i zapadni Balkan.

"Evropska komisija će u februaru predstaviti novu strategiju za zemlje zapadnog Balkana. Imamo i samite u Londonu i Sofiji ove godine i oni će se fokusirati na saradnju sa zemljama regiona. BiH ne može dozvoliti bilo kojem političaru da blokira evropski put zbog kratkoročne dobiti. Ovo mora biti jasno svima u BiH", rekao je Vigemark nakon sastanka ambasadora EU sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom.


Vigemark je poručio da su naredni mjeseci prava prilika koju bi BiH trebalo da iskoristi, zbog čega će se razgovarati sa svima u BiH.

Govoreći o spoljnim uticajima na BiH, Vigemark je rekao da nije vidio nijednu zemlju izvan EU koja se protivi ili je javno rekla da je protiv procesa evropskih integracija bilo koje od šest zemalja zapadnog Balkana.

"Govorim isključivo u ime EU, ali da li je zaista neko vidio lidera bilo koje države izvan EU da se protivi procesu integracija zamalja zapadnog Balkana. Ima ih čak i koji podržavaju taj proces, jer misle da će time biti unaprijeđeni privreda i klima za investicije, te da će biti privlačnije tržište", rekao je Vigemark.

Šef Delegacije EU nezadovoljan je rezultatima u reformi javne uprave i naglašava da će eksperti iz EU krajem ovog mjeseca doći u BiH.

Obraćajući se novinarima, ambasador Bugarske Avgustina Cvetkova istakla je da je moto predsjedavanja njene zemlje Savjetu EU "Zajedno smo jači!".

"Zapadni Balkan je u fokusu našeg predsjedavanja. Cilj nam je da ga pomjerimo naprijed u evropskim integracijama. Važno je ponovo ukazati na evropsku perspektivu zapadnog Balkana i to ćemo ponoviti na samitu u Sofiji", istakla je Cvetkova napominjući da je Bugarskoj stabilnost regiona od posebne važnosti.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je tokom sastanka sa ambasadorima EU istaknuto da je pred institucijama BiH, Republike Srpske i Federacije BiH u ovoj godini mnogo posla.

"Jedini način kako možemo naprijed jeste da svako uradi svoj posao. Skoro dvije trećine Reformske agende leži na entitetima i niko ne smije biti iskuljučen, niti ima pravo da iz nekih dnevnopolitičkih razloga koči ovaj proces", rekao je Crnadak.

On je između ostalog naveo da rješavanje Upitnika nije dovoljno, ali i da zagovara da se rezultati svake od zemalja aspiranata za članstvo u EU vrednuju pojedinačno.

"Ovaj susret bio je otvoren i iskren sastanak o stanju u EU i BiH. Zahvalni smo Bugarskoj na podršci na putu prema EU", rekao je Crnadak, ističući da se ova godina ne smije propustiti i da je "lopta u dvorištu BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana