Vigemark: Institucije i izabrani zvaničnici odgovorni za izbore

Srna
Vigemark: Institucije i izabrani zvaničnici odgovorni za izbore

Sarajevo - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark naglasio je danas u Sarajevu odgovornost svih institucija u BiH i izabranih zvaničnika da obezbijede da izbori naredne godine budu održani nesmetano i da nakon njih institucije budu pravovremeno formirane.

Vigemark je, u razgovoru sa predsjedavajućom Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjanom Krišto, predsjedavajućim Doma naroda Barišom Čolakom, šefom Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Nikolom Lovrinovićem i šefom Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Ljiljanom Zovko, pozvao sve političke aktere u BiH da se obavežu na razgovor o mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH u duhu dijaloga i konsenzusa.

On je napomenuo da svaki prijedlog mora poštivati sudske odluke i vladavinu prava i približiti zemlju standardima EU, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Dalja poboljšanja u sprovođenju izbora, navedena u preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/, potrebna su da bi bila obezbijeđena transparentnost izbora i povjerenje u izborni proces", naglasio je Vigemark.

On je istakao potrebu da BiH finalizuje reformu sistema javnog emitovanja, uključujući i obezbjeđivanje finansiranja javnih emitera.

Vigemark je poručio da će EU nastaviti da podržava konstruktivne napore u prevazilaženju razlika i postizanju napretka na putu prema EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana