Vigemark: I u idućoj godini vrata unije otvorena za zapadni Balkan

Srna
Vigemark: I u idućoj godini vrata unije otvorena za zapadni Balkan

Beograd - Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas u Beogradu da Unija u 2018. godinu ulazi sa obnovljenom posvećenošću ka proširenju u okviru zapadnog Balkana.

Na skupu „Ekonomist - Svijet u 2018“, Fabrici je naveo da će u februaru naredne godine Evropska komisija objaviti novu strategiju za zapadni Balkan, a u maju sljedeće godine biće održan samit zapadnog Balkana u Sofiji.


„Strateška politika EU za 2018. godinu jeste da su vrata Unije otvorena za zapadni Balkan i Srbiju“, naveo je Fabrici, podsjetivši da dvije trećine trgovine Srbije dolazi iz EU, kao i dvije trećine stranih investicija.

Na panelu „Hrabri novi svet“ u okviru konferencije, Ambasadori SAD, Njemačke, Hrvatske, Mađarske i predstavnici EU složili su se da su saradnja i razmjena informacija ključne za suočavanje sa globalnim problemima kao što su terorizam, globalno zagrijavanje i potencijalna nova žarišta sa kojima se suočavaju Evropa i svijet - prenijeli su beogradski mediji.

Američki ambasador Kajl Skot ocijenio je da su ključni problemi zemalja zapadnog Balkana ekonomski rast, okrenutost lidera zemalja prošlosti, vladavina zakona, borba protiv korupcije, sloboda izražavanja, nezavisni mediji, a da je rješenje za sve te probleme za zemlje u regionu - ulazak u EU.

Komentarišući izvještaj nevladine organizacije Atlantski savjet o djelovanju SAD u Srbiji, Skot je rekao da to pokazuje interesovanje Amerike za region, što je nastavak povećanog angažovanja u prethodnim godinama.

Njemački ambasador Aksel Ditman naveo je da su izazovi u 2018. brojni, poput klimatskih promjena, migracija, trgovine i slično, ali i da je bolja opremljenost za suočavanje sa njima.

„Sa izazovima nijedna zemlja ne može da se nosi sama, a za nas je okvir reagovanja EU. U Parizu su lideri razgovarali o klimatskim promenama, terorizam je i dalje velika pretnja i tu radimo na boljoj razmeni informacija, migracije su izazov koji traje“, naveo je Ditman, dodajući da je „Bregzit“ nešto za čime se „duboko žali“.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota rekao je da je velika kriza EU istovremeno i velika šansa za nju, te ocijenio da EU mora imatu usklađenu spoljnu i bezbjednosnu politiku za sprečavanje migracija i terorizam.

On je naveo da je važno rješavanje otvorenih pitanja kako bi se kroz dijalog stvorila bolja atmosfera u odnosima u EU, te istakao i važnost regionalne stabilnosti.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter ocijenio je da je region stabilniji i bezbjedniji nego ikad, ali da ima dosta izazova, otvorenih političkih pitanja među zemljama u regionu.

„Drugi veliki izazov za 2018. godinu može biti povratak boraca Islamske države, a treći izazov je proces evropskih integracija za zemlje u regionu“, rekao je Pinter, dodajući da izazov ostaju i nelegalne migracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana