Вигемарк: И у идућој години врата уније отворена за западни Балкан

Срна
Вигемарк: И у идућој години врата уније отворена за западни Балкан

Београд - Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је данас у Београду да Унија у 2018. годину улази са обновљеном посвећеношћу ка проширењу у оквиру западног Балкана.

На скупу „Економист - Свијет у 2018“, Фабрици је навео да ће у фебруару наредне године Европска комисија објавити нову стратегију за западни Балкан, а у мају сљедеће године биће одржан самит западног Балкана у Софији.


„Стратешка политика ЕУ за 2018. годину јесте да су врата Уније отворена за западни Балкан и Србију“, навео је Фабрици, подсјетивши да двије трећине трговине Србије долази из ЕУ, као и двије трећине страних инвестиција.

На панелу „Храбри нови свет“ у оквиру конференције, Амбасадори САД, Њемачке, Хрватске, Мађарске и представници ЕУ сложили су се да су сарадња и размјена информација кључне за суочавање са глобалним проблемима као што су тероризам, глобално загријавање и потенцијална нова жаришта са којима се суочавају Европа и свијет - пренијели су београдски медији.

Амерички амбасадор Кајл Скот оцијенио је да су кључни проблеми земаља западног Балкана економски раст, окренутост лидера земаља прошлости, владавина закона, борба против корупције, слобода изражавања, независни медији, а да је рјешење за све те проблеме за земље у региону - улазак у ЕУ.

Коментаришући извјештај невладине организације Атлантски савјет о дјеловању САД у Србији, Скот је рекао да то показује интересовање Америке за регион, што је наставак повећаног ангажовања у претходним годинама.

Њемачки амбасадор Аксел Дитман навео је да су изазови у 2018. бројни, попут климатских промјена, миграција, трговине и слично, али и да је боља опремљеност за суочавање са њима.

„Са изазовима ниједна земља не може да се носи сама, а за нас је оквир реаговања ЕУ. У Паризу су лидери разговарали о климатским променама, тероризам је и даље велика претња и ту радимо на бољој размени информација, миграције су изазов који траје“, навео је Дитман, додајући да је „Брегзит“ нешто за чиме се „дубоко жали“.

Амбасадор Хрватске у Србији Гордан Бакота рекао је да је велика криза ЕУ истовремено и велика шанса за њу, те оцијенио да ЕУ мора имату усклађену спољну и безбједносну политику за спречавање миграција и тероризам.

Он је навео да је важно рјешавање отворених питања како би се кроз дијалог створила боља атмосфера у односима у ЕУ, те истакао и важност регионалне стабилности.

Амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер оцијенио је да је регион стабилнији и безбједнији него икад, али да има доста изазова, отворених политичких питања међу земљама у региону.

„Други велики изазов за 2018. годину може бити повратак бораца Исламске државе, а трећи изазов је процес европских интеграција за земље у региону“, рекао је Пинтер, додајући да изазов остају и нелегалне миграције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана