Vigemark: Evropski put treba biti jedna od ključnih tema predizborne kampanje

Agencija
Vigemark: Evropski put treba biti jedna od ključnih tema predizborne kampanje

Sarajevo - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark izrazio je nadu da će predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini uzeti u obzir pitanje oko kojeg se svi politički lideri slažu, a to je napredak na evropskom putu.

Kako je rekao, imajući u vidu da je članstvo u EU jedno od strateških ciljeva BiH te da većina građana BiH to i želi, onda napredak na evropskom putu i treba biti jedna od ključnih tema predizborne kampanje.

Po njegovom mišljenju, sasvim je opravdano da se o ovom pitanju razgovara tokom predizborne kampanje tako da glasači mogu postavljati pitanja političkim strankama i njihovim liderima o načinima na koje planiraju ostvariti napredak na evropskom putu.

- Napredak na evropskom putu je pitanje mnogo šire od izbora, to je generacijsko pitanje koje će odrediti budućnost za mlade i buduće naraštaje u BiH - kazao je Vigemark, dodajući da nije tajna da se mladi pitaju da ostanu ili odsele iz ove zemlje.

O tome je, kaže, već razgovarao sa velikim brojem ljudi tokom posjeta različitim gradovima u BiH te da mnogi imaju namjeru ostati u BiH, ali da ističu pitanje evropskih integracija kao jedno od ključnih.

Stoga je građanima BiH poručio da postavljaju pitanja, uz napomenu da se nada da će ovaj put političari davati odgovore koji su malo širi od onoga na što se trenutno fokusiraju, a to su "tradicionalne" etničke i nacionalne teme koje nisu toliko bitne.

Podsjetio je na Zajedničku izjavu o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, a kada je riječ o osnovnom predmetu interesovanja u BiH, to je, po Vigemarku, vladavina prava i nezavisno pravosuđe.

- To su teme koje i EU naglašava i apsolutno su nužne ukoliko BiH teži da postane članica EU. To nije neki cilj u budućnosti, koji nije nadomak, već nešto na čemu se odmah treba početi raditi - naglasio je te dodao da je, u tom kontekstu, potrebno prestati sa politizacijom pravosuđa.

Isti principi, smatra Vigemark, vrijede i za reformu javne uprave.

- Trebamo vidjeti javnu upravu koja je efikasna, nepristrasna i profesionalna i koja će omogućiti napredak u procesu EU integracija - istakao je.

Komentarišući proces reformi u BiH uopšte, šef Delegacije EU je kazao da će značajan dio reformi tek u narednih godinu ili dvije pokazati prave rezultate. Konstatovao je da su određena poboljšanja u nekim privrednim granama već vidljiva, navodeći da je izvoz rekordan, industrijski rast konzistentan, dok su kamate najniže od osnivanja Centralne banke BiH prije 20 godina.

- Ipak, sve to još uvijek nije dovoljno da se stvore nova radna mjesta. Preveliki je broj onih koji rade na crno, previše je nameta i poreza koje poslodavci plaćaju ako žele nekoga zaposliti - dodao je.

Napomenuo je da se čini kao da se značajan dio procesa EU integracija odvija na visokom nivou koji uključuje političare, državne službenike i birokrate, međutim, ističe, prava se promjena, pogotovo kada se radi o reformama, može desiti samo na lokalnom nivou jer se tu vide rezultati. 

Ukazao je i na činjenicu da je korupcija još uvijek prisutna u velikoj mjeri, što onemogućava povoljnu poslovnu klimu koja bi donijela više privatnih investicija, domaćih i stranih.

Vigemark je podsjetio i na razgovor predsjednika Evropske komisije Žaan-Klaude Junkera sa predsjedavajućim Presdjedništva BiH Draganom Čovićem prošle sedmice u Briselu, kada je Junker izjavio da BiH mora nastaviti sa reformama, gdje je, prije svega, mislio na socijalne i ekonomske reforme te reforme pravosuđa.

Iako, kako je rekao, razumije da se mnogi pitaju koje su dobrobiti ovih reformi, ambasador ne želi apelovati na strpljenje građana, koji su u proteklih 20 i više godina pokazali nevjerovatno strpljenje.   

- Međutim, to je kao gradnja mosta preko rijeke. Došli ste do pola, a da bi prešli preko rijeke, morate izgraditi i drugu polovinu ili se vratiti nazad. Ali, nema povratka nazad na evropskom putu - podvukao je.

Šef Delegacije EU ocijenio je da je BiH tokom protekle dvije-tri godine dosta napredovala kada su u pitanju EU integracije, napominjući da je bitan korak bio podnošenje aplikacije za članstvo u EU, dok je sada važno finalizovati aktivnosti u vezi sa Upitnikom Evropske komisije.

Vigemark smatra da sve ove stvari dolaze u pravom trenutku za BiH, iako je prošle godine izgubljeno izvjesno vrijeme na "prepucavanja" političkih lidera, zbog kojeg svi oni trebaju snositi odgovornost.

Naglasio je da će 2018. godina bez sumnje biti izuzetno važna godina, ne samo za BiH, već i za cijeli Balkan, napominjući, u tom kontekstu, da će Evropska komisija danas prezentovati Strategiju za proširenje EU koja će pokrivati zapadni Balkan.

Sada će to, kaže Vigemark, biti jedan od glavnih prioriteta za EU, što je samo po sebi, važno. Istakao je da će se u Evropi sada voditi velika debata i diskusija o njenoj budućnosti, jer će i zemlje EU morati proći kroz određene promjene ukoliko će primati nove članice.

Po njemu, za BiH možda nije najbolje da se sve to dešava u izbornoj godini, ali mišljenja je da to istovremeno može biti test za političke stranke i njihove lidere da vide da li zaista mogu zadržati evropski put kao prioritet.

Političkim liderima u BiH poručio je da nastave raditi na evropskom putu jer BiH ima priliku da sustigne susjedne zemlje, dok će međunarodna zajednica biti na raspolaganju da pomogne koliko je moguće.  

U razgovoru za Fenu osvrnuo se i na regionalnu saradnju te konstatovao da je ona neophodna, zbog čega bi sve zemlje u regiji trebale riješiti granična pitanja, na način na koji je to BiH uradila sa Crnom Gorom.

- Iskoristite sve sinergije koje postoje jer EU zaista želi posmatrati zapadni Balkan kao grupu zemalja jer imate mnogo više zajedničkog od onog što vas razdvaja - zaključio je šef Delegacije EU u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana