Вигемарк: БиХ потребан нови закон о финансирању странака

Д. О.
Вигемарк: БиХ потребан нови закон о финансирању странака

Бањалука - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк поручио је јуче да је усвајање новог закона о финансирању политичких странака један од приоритета на којем је потребно радити у БиХ. Садашњи закон ће, како каже, морати да буде мијењан и усаглашен са стандардима ЕУ.

Вигемарк сматра и да је кључни разлог спорог напредовања БиХ према ЕУ неформирање власти на нивоу БиХ, у ФБиХ и појединим кантонима.

- Међутим, и у таквим околностима не постоји разлог да се већ сада не разговара о приоритетима, и то кроз процес дијалога - сматра Вигемарк.

Он је јуче у Бањалуци био домаћин треће дебате о изазовима и могућностима процеса приступања ЕУ.

- Овдје смо да од грађана чујемо које су њихове забринутости, шта ЕУ представља за њих и који су начини да сами преузму иницијативу да искористе процес европских интеграција - истакао је Вигемарк.

Подсјетио је и да је Европска комисија дала мишљење о апликацији БиХ, којом је потврдила да може постати чланица, али још пуно ствари треба урадити. Он вјерује да су грађани заинтересовани за економске теме, безбједност и питања која говоре о бољој будућности, а не о темама које доминирају у политичком дискурсу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана