Видовдан - симбол саборности и одлучности за опстанак

Срна
Видовдан - симбол саборности и одлучности за опстанак

Равна Романија - Командант Трећег /Република Срспка/ пука Оружаних снага БиХ Недељко Копуз рекао је да Видовдан заузима посебно мјесто, не само у срцима и памћењу, већ у цјелокупној историји српског народа.

Он је нагласио да је то био и остао симбол саборности и одлучности да кроз вијекове српски народ остане на овим просторима.

"Као и кнез Лазар када је повео војску на Косово, тако се ми прије 25 година нисмо уплашили свјетске завјере која је попримила застрашујуће размјере, а Војска Републике Српске није устукнула пред великом свјетском силом, пред толиким изливом мржње и свакодневним лажима", рекао је Копуз на Равној Романији, гдје је одржана централна свечаност прославе Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Копуз је нагласио да је Видовдан симбол чистоте вјере, несебичне жртве и оданости свом народу и вјери православној.

"Када је 12. маја 1992. године формирана Војска Републике Српске за свог заштитника узела је великомученика цара Лазара и Видовдан за своју крсну славу. Историја Војске Српске је историја слободе и правде, достојанства, части, поноса и живота. Војска Српске била је симбол одбране живота и поновног рађања српског народа", рекао је Копуз.

Он је додао да је Војска Републике Српске бранила право да српски народ одлучује о себи и својој судбини, нагласивши да Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук наставља да прославља Видовдан, крсну славу Војске Републике Српске, баштини војно насљеђе и чува традицију српског народа.

"Исто данас, као што је било кроз историју, изложени смо политичким и економским искушењима, као и покушајима ревизије историје народа и српске војске. Овдје гдје је уклесано 4.000 имена погинулих бораца ове регије, као и 947 бијелих крстова на жМалом Зејтинликуж на Сокоцу опомињу о величини жртве за данашњу слободу", подсјетио је Копуз.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић поклонио је Копузу књигу "Монографија Немањићи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана