Video-kamere i otisci prstiju na glasačkim mjestima

RTRS
Video-kamere i otisci prstiju na glasačkim mjestima

Banjaluka - Za utroak je najavljena sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebalo da bude razmatrana izmjena Izbornog zakona u oblasti elektronske kontrole brojanja glasova.

Dok su jedni za, drugi tvrde da bi takav način glasanja u izbornom danu mogao izazvati haos, ali i nelagodu kod glasača.


Ognjen Tadić, čiji bi glas mogao da bude presudan, nema dilemu. Za njega su prihvatljivi: optički uređaji za skeniranje listića, kamere u prostorijama za glasanje i biometrijski čitači otisaka prstiju.

- Ja sam davno rekao da ću glasati za taj zakon. Ne znam otkud spekulacije u tom smislu. Dakle, ja ću glasati za taj zakon, kao što sam i ranije objavio više puta - kaže Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

SNSD nije protiv modernizacije, ali jeste protiv brzopletog uvođenja modela koji bi mogao prouzrokovati haos u danu izbora, kaže portparol ove stranke Radovan Kovačević. Ne isključuje opciju da neko na ovaj način stvara uslove za poništavanje izbornih rezultata. Problematičana je, kaže Kovačević, i procedura u kojoj će birač dobiti listić tek nakon što mu u laptopu elektronski bude očitan otisak prsta.

- Da glasate i zatim taj listić na kojem je eletronski očitan vaš otiska prsta skenirate, pa da neko zna za koga ste i kako ste glasali. Smatramo da je to ozbiljan problem - poručio je Kovačević.

Da su najmanje dvije predložene tehnološke novine suprotne zakonu, još od usvajanja teksta u Predstavničkom domu, tvrde i predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

- Praćenje ljudi izazvalo bi kod njih nelagodu jer to onda i ne bili slobodni izbori u smislu slobode osjećaja da učestvujete u nečemu što je demokratija - napomenuo je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da za ovaj način glasanja nema ni novca. Opremanje više od 5.000 biračkih mjesta koštalo bi, kaže, mnogo više od predviđenih 13 miliona maraka. Pita se, kako obezbijediti novac, ako je budžet zajedničkih institucija BiH odavno usvojen.

- Kada bi se gledalo formalno-pravno to zadovoljstvo bi koštalo, ne kako se navodi 13 milona već gotovo svi procjenjuju i u CIK preko 150 miliona KM - naglasio je Nović.

SNSD ukazuje da je nedopustivo "dići ruku” za tekst koji nema podršku ni Agencije za zaštitu ličnih podataka, ni Savjeta ministara ni Centralne izborne komisije.
Izvjesno je da će za ove promjene glasati petoro bošnjačkih delegata, nezavisni kandidat Ognjen Tadić i poslanici SDS-a i HDZ-a "devedesetke” jer su njihove kolege tekst podržale i u Predstavničkom domu. Bude li sjednica održana i bude li tako, dobijamo nova izborna pravila. I to samo dvije sedmice prije raspisivanje izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana