Вербални деликт уводе у правосудни систем?

Ж. Д.
Вербални деликт уводе у правосудни систем?

Сарајево - Дисциплинска комисија ВСТС-а јуче је обавила главну расправу у дисциплинском поступку који се води против тужиоца Мирослава Јањића због његових иступа у јавности, чиме је, како наводи дисциплински тужилац, прекршио норме вршења дужности у Суду и Тужилаштву и ван ових институција.

Износећи разлоге за тужбу, дисциплински тужилац Мирза Хаџиомеровић је рекао да су Јањићеви медијски иступи након пресуде ратном команданту Армије РБиХ Насеру Орићу у којима је рекао "да би Суд био Суд, у њему морају бити и Срби", нарушили и поткопали повјерење у правосуђе.

- Тај коментар је нанио штету. Живимо у подијељеном друштву. Ако тужилац овако коментарише стање, шта можемо очекивати од политичара. Тај иступ се може посматрати кроз националистичку призму у јеку неповјерења у правосуђе. Коментаром није чувао дигнитет правосуђа - казао је Хаџиомеровић.

Тужилац Мирослав Јањић је рекао да се овом тужбом тражи кажњавање за јавно изнесено мишљење у неформалној комуникацији са новинаром и да се на овај начин уводи вербални деликт.

- Ово је коментарисање појава, за то се не може дисциплински одговарати. То би било супротно пракси. Било је и ранијих одлука суда и коментарисања, а није се реаговало - рекао је Јањић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана