Venecijanska komisija o prevazilaženju izborne krize u BiH

RTRS
Venecijanska komisija o prevazilaženju izborne krize u BiH

Sarajevo - Eksperti Venecijanske komisije počeli su u Sarajevu razgovore o prevazilaženju izborne krize u BiH. Na sastanku sa predstavnicima političkih partija iz Federacije, kako su istakli pojedini učesnici, nije bilo napretka u približavanju stavova bošnjačkih partija s jedne i HDZ-a BiH s druge strane, o načinu izbora delegata za Dom naroda parlamenta Federacije.

Tročasovni sastanak u Delegacije EU protekao je u izlaganju stavova političkih partija o izmjenama Izbornog zakona prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. Eksperti Venecijanske komisije pažljivo su slušali i povremeno pitali.

- Možda su neki razočarani, možda su neki mislili da će nam to savjetodavno tijelo protumačiti ili reći da odluka Ustavnog suda nije to ili nešto drugo. Nije ništa drugo za očekivati, osim onoga što su nam rekli da je stvar implementacije odluke Ustavnog suda na principima legitimnog predstavljanja naroda, stvar političkih stranaka i kompromisa - kaže Borjana Krišto, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH.

Zoran Mikulić, član predsjedništva SDP-a BiH, rekao je da HDZ BiH “ima najtvrđe stavove” i da dalje insistira na svom načinu izbora delegata u Domu naroda.

Zagovornici uključenja Venecijanske komisije u rješavanje izborne krize u BiH su bošnjačke stranke. Podsjećamo da je Venecijanska komisija u više navrata davala mišljenje na pojedina ustavno-pravna pitanja u BiH koja su kasnije intervencionizmom OHR-a morali da prihvate domaći akteri.

- Iznosili smo mišljenja kako treba riješiti ovu situaciju i osim tog iznošenja mišljenja na sastanku nije bilo ništa drugo - rekao je Šefik Džaferović, potptredsjednik SDA.

Eksperti Venecijanske komisije sutra nastavljaju pojedinačne razgovore sa predstavnicima srpskih, hrvatskih i bošnjačkih stranaka kao i sa predsjednicom CIK Irenom Hadžiabdić. Za četvrtak je predviđen sastanak sa registrarom Ustavnog suda BiH Zvonkom Mijanom i članovima Kolegija Predstavničkog doma PS BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana