Velika pobjeda Milorada Dodika, Ketrin Ešton sređuje pravosuđe

S. Tadić, Ž. Domazet
Velika pobjeda Milorada Dodika, Ketrin Ešton sređuje pravosuđe

BANjALUKA - Evropska unija spremna je da pomogne BiH, da otvori dijalog o radu pravosuđa i aktivira mehanizme kao odgovor na sve dileme.

Rekla je ovo juče na pres-konferenciji u Banjaluci visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i evropsku bezbjednost Ketrin Ešton poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

EU formira komisiju

Eštonova je kazala da će EU formirati komisiju koja će analizirati ra­d pravosudnih institucija BiH na čijem čelu će biti Štefan File. Istakla je da će ta komisija na kraju svog rada dati preporuke za rješavanje nedostataka u pravosudnom sistemu.

- Prvi sastanak kojem će predsjedavati komesar File biće održan u Banjaluci, a tema će biti reforma pravosuđa, funkcionisanje pravosuđa na državnom, entitetskom i kantonalnim nivoima i pravni okviri koordinacije nadležnosti - rekla je Eštonova.

Kako saznaje "Glas Srpske", sastanak komisije trebalo bi da bude održan već u junu.

Eštonova je dodala da je predsjednik Dodik izrazio četiri konkretne bojazni kada je riječ o radu Suda i Tužilaštva BiH i da će one biti predmet dijaloga.

- Poštovani predsjedniče, dijelim Vašu viziju da BiH treba da bude članica EU. Put do punopravnog članstva je težak. Spremni smo da pomognemo i naša posjeta je još jedan dokaz da EU brine i da je spremna da pomogne - rekla je Eštonova.

Istakla je da je otvaranje konstruktivnog dijaloga o funkcionisanju i radu pravosuđa mehanizam koji će EU aktivirati kao odgovor na dileme koje se tiču puta BiH kao EU.

- Riječ je o mehanizmu pomoću kojeg se rješavaju pravosudna pitanja u zemljama u procesu proširivanja EU. Smatramo da sva legitimna pitanja zaslužuju ozbiljnu analizu i adekvatan odgovor i stoga smo voljni da se angažujemo - rekla je Eštonova i dodala da joj je žao što je njena posjeta Srpskoj ovako kratka.

Rekla je da se slaže sa Dodikom da je najbolji put naprijed, konstruktivan dijalog.

- Radujem se i iščekujem taj dijalog - rekla je Eštonova.

Evropa uvažila argumente RS

- Republika Srpska i njene institucije mogu biti sigurne da je EU na najvišem nivou spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja Suda i Tužilaštva BiH - izjavio je Dodik na zajedničkoj pres- konferenciji sa Eštonovom.

On je ponovio da je RS istakla četiri konkretne zamjerke na njihov rad kao što su neprocesuiranje krupnih slučajeva ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, retroaktivnu primjenu zakona, dvostepenost u sudu i odnos nivoa u pravosuđu, te da je EU na veliku radost Srpske to primijetila.

- EU kao kredibilan sagovornik spremna je da svoj kredibilitet uloži i otvori dijalog. Ovo smatramo važnim korakom poslije mnogo godina stalnog upozoravanja na ova pitanja. Razumijemo da je ovo početak dijaloga o pravosuđu, gdje će se razmatrati nedostaci u radu pravosudnih institucija na nivou BiH- istakao je Dodik.

On je dodao da zajedno treba težiti uspostavljanju evropske prakse i standarda u skladu sa evropskom perspektivom.

Dodik je rekao da će na osnovu ove ponude EU zatražiti od Narodne skupštine RS da predloži odluku koja će adekvatno oslikati novonastalu situaciju, te da poslije ovog stava EU smatra da referendum o izjašnjavanju o radu Suda i Tužilaštva BiH za sada nije neophodan.

Sastanku u Banjaluci pored Dodika i Eštonove prisustvovao je i izvršni direktor za zapadni Balkan u Službi za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak, te predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović. Sastanku u Palati Republike Srpske prisustvovali su i predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić, predsjednik Saveza logoraša Branislav Dukić i predsjednik Boračke organizacije Pantelija Ćurguz.

- Ovo je velika pobjeda, mi smo doveli Evropu ovdje, oni su uvažili naše četiri tačke i stavili ih na dnevni red. Onemogućili smo visokog predstavnika da djeluje. Ovo je dokaz da je reforma za pravosuđe koju je sprovodio OHR bila potpuno pogrešna. Sada EU stavlja na dnevni red sve to ponovo - rekao je "Glasu Srpske" jedan visoki zvaničnik RS, komentarišući razgovore u Banjaluci.

Đokić je poslije sastanka rekao da je dan posjete Ketrin Ešton RS istorijski, te da je poslije posjete Medlin Olbrajt ovo jedna od najvažnijih posjeta Srpskoj.

- Posjeta je pokazala da je odlučnošću RS i parlamenta urađen ogroman posao koji je skrenuo pažnju na probleme u pravosudnom sistemu BiH - rekao je Đokić i dodao da je dolazak Eštonove rezultat odgovorne politike koju sprovodi Srpska.

- Vrlo je značajno da je Eštonova promovisala potrebu dijaloga u BiH o pitanjima funkcionisanja pravosudnih institucija i da je četiri pitanja koja su istaknuta od predsjednika RS ponovila i najavila korake - rekao je Đokić.

Dodao je da samo prihvatanje dijaloga od strane EU govori o tome da ranija nametnuta rješenja nisu bila rješenje.

Đokić je pojasnio da će pitanje referenduma biti razmatrano u parlamentu Srpske, ali da je jasno da nema potrebe da referendum sada bude održan.

Eštonova i Lajčak poslije sastanka u Banjaluci otputovali su u Sarajevo gdje su razgovarali sa članovima Predsjedništva BiH, te predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i zamjenikom predsjednika SDA Asimom Sarajlićem.

Poslije sastanka u Predsjedništvu, ona je kazala da odluke o pravosuđu treba donijeti u političkoj areni i o tim pitanjima Eštonova je istakla da treba raspravljati u svjetlu standarda EU, uz stručnu pomoć Unije.
Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović rekao je da je riješen akutni problem, ali ne i "hronični" koji predstavlja akumulaciju antidejtonskih i antidržavnih postupaka Republike Srpske".  

OHR pokušao da spriječi dolazak

Iako su posjeta i sastanak rukovodstva Republike Srpske sa Eštonovom i Lajčakom bili dogovoreni, u noći između četvrtka i petka ovaj sastanak je otkazan zbog pritiska OHR-a.

- Kabinet predsjednika RS obaviješten je oko 00.30 časova da od sastanka nema ništa. Ali u petak rano ujutro ponovo su zvali Eštonova i Lajčak i potvrdili dolazak - saznaje "Glas Srpske".

 Eštonova i Lajčak u četvrtak kasno uveče doputovali su u Sarajevo gdje su razgovarali sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom. Niko od službenika OHR-a nije znao ko se nalazi u Inckovom kabinetu što je izazvalo pravu paniku.

Zanimljivo je da su Eštonova i Lajčak stigli samo nekoliko časova nakon što je Incko putem  sarajevskih medija zaprijetio aktiviranjem sankcija prema RS i njenom predsjedniku.

Otvaranjem dijaloga o reformi pravosuđa najviši predstavnici EU spriječili su pogoršavanje krize u BiH koja je mogla da uslijedi poslije najave represivnih mjera OHR-a.

Veliki korak naprijed

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz rekao je da je posjeta Ketrin Ešton i Miroslava Lajčaka Banjaluci rezultat snažne diplomatske aktivnosti rukovodstva Srpske.

- Dolazak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost mnogo toga govori. Prihvatanje EU da otvori dijalog o problemu na koji dugo upozoravamo, a to je rad Suda i Tužilaštva BiH, veliki je korak naprijed - istakao je Ćurguz i dodao da to dovoljno govori da OHR nije sproveo reformu pravosuđa u BiH onako kako je trebalo i kako nalažu evropski standardi.

- Sasvim je sigurno da će se poslije ovih strukturalnih razgovora o reformi doći do novih rješenja i biti ispunjeni naši zahtjevi da Sud i Tužilaštvo BiH budu u funkciji pravde i pravičnosti, a ne jednostranog pristupa koji je bio izražen u funkciji stalne štete prema RS - naglasio je Ćurguz.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da sam dolazak Ketrin Ešton u Banjaluku pokazuje da Evropa nije zažmirila na zahtjeve Republike Srpske.

- Ovo je velika pobjeda Republike Srpske i srpskog naroda u BiH - kazao je Dukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana