Vehid Šehić, član “Koalicije pod lupom” za Glas Srpske: Ponovo će iste osobe glasati i po pet puta

Vedrana Kulaga
Vehid Šehić, član “Koalicije pod lupom” za Glas Srpske: Ponovo će iste osobe glasati i po pet puta

BiH nije demokratska zemlja, a predaleko smo od poštenih i slobodnih izbora, jer će i ovaj izborni ciklus ići po starim pravilima i dobro uhodanim modelima prekrajanja volje birača, rekao je član Strateškog odbora “Koalicije pod lupom” i stručnjak za izborno zakonodavstvo Vehid Šehić.

GLAS: BiH nekoliko koraka dijeli od opštih izbora. Na kakvim temeljima ih dočekujemo?

ŠEHIĆ: Dosadašnje izmjene Izbornog zakona BiH nisu otklonile diskriminaciju nad građanima biračima, jer još u djelo nisu sprovedene odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a posebno je opasno jer je ista sudbina zadesila i odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića koja može dovesti u pitanje implementaciju izbornih rezultata. Vremena za odgovorne političare ima još, ali kada živite u zemlji kao što je BiH možete očekivati sve, tako da i ove izbore dočekujemo sa starim izbornim zakonom, u specifičnoj političkoj situaciji gdje stranke ne nude ništa novo. Predizborna kampanja je počela možda i lani, stvaraju se nacionalne tenzije koje su oprobani metod rada stranaka u BiH. Kao neka vrsta dobitne kombinacije. Birači moraju da shvate važnost izbora i da su oni toga dana poslodavci onima koji će dobiti povjerenje da upravljaju njihovim interesima te da poštuju ustave i zakone.

GLAS: Koliko je opasno to što nije sprovedena odluka po apelaciji Bože Ljubića? Kakve to posljedice donosi?

ŠEHIĆ: Odluku treba sprovesti i izmijeniti zakon da bi bila omogućena implementacija izbornih rezultata, jer nije samo ugroženo funkcionisanje FBiH već i BiH. Entitetski parlamenti biraju delegate u Dom naroda, tako da će to biti onemogućeno, a na kraju nećemo imati ni vladu FBiH. To bi bilo apsolutno neprihvatljivo. Ne znam koja prelazna rješenja nadležni mogu da ponude, ali ipak treba sačekati. Vlast ne poštuje građane i birače, blagonakloni su sa obećanjima u kampanjama, a čim prođe 7. oktobar to zaborave i rade po svom. Veoma je teško predvidjeti šta će se dešavati.

GLAS: Često ističete da nekima smeta transparentan izborni proces, zbog čega?

ŠEHIĆ: Smeta, u prvom redu, pojedinim partijama. Uz sve naše preporuke, koje su išle s ciljem da bude zaštićena izborna volja građana, kakva god bila, pokušaji da budu uvedene moderne tehnologije u izborni proces su propali. Svjedoci smo da je jedna osoba dolazila sa pet, šest ličnih karata i glasala, u to je umiješan i dio članova biračkih odbora, a po nalogu svojih političkih mentora. U idućem periodu trebalo bi nešto preduzeti kada je riječ o Izbornom zakonu i tamo gdje bude dokazano da su izborne nepravilnosti rađene po nalogu stranaka treba i njih sankcionisati, a ne članove biračkih odbora.

GLAS: Zagovornik ste oštrijih kazni za kršenje pravila.

ŠEHIĆ: To je preventivna mjera, znači, radite u skladu sa zakonom i propisom i nikada nećete platiti kaznu, ali na kraju nema tu odgovornosti, jer ih ne interesuju građani, već vlast, a na putu ka tom cilju ne biraju sredstava da do nje dođu.

GLAS: Očekujete li fer i demokratske izbore?

ŠEHIĆ: Demokratske izbore možda, jer je to ljuštura u smislu da neće biti incidenata i slično, ali smo daleko od poštenih i slobodnih izbora, jer se često građanima nameće izborna volja. Nadam se da će se to jednom promijeniti, ali vjerovatno sa drugim političarima koji vlast neće shvatati kao plijen, već kao način upravljanja interesima građana u ovoj zemlji.

GLAS: “Koalicija pod lupom” često ukazuje na izborne krađe i prevare? Da li očekujete takve scene i u oktobru, odnosno da li su pronađeni neki novi modeli za te radnje?

ŠEHIĆ: Ništa u tom pogledu, nažalost, nije napravljeno. Činjenica da nisu podržane određene preporuke, da radna grupa za nekoliko godina nije ništa napravila pokazuje da nekim strukturama odgovara ovakav zakon i netransparentan postupak, jer imaju uhodan metod za manipulaciju izbornom voljom i za njeno falsifikovanje. Svi birači moraju biti izborni posmatrači i prijaviti svaku nepravilnost koju primijete.

Ubacuju članove stranke u posmatrače

GLAS: Pratili ste dosta izbornih procesa u BiH, a i ove godine ćete u ime koalicije imati brojne posmatrače na izborima. Šta očekujete?

ŠEHIĆ: Imaćemo 4.000 posmatrača, ali ne možemo pokriti sva biračka mjesta. U toku je njihova obuka, da bismo im ukazali na koje stvari treba da paze da bismo sveli izborne prevare i manipulacije na minimum. Svjesni smo da neki pokušavaju da “ubace” članove i simpatizere u građanske posmatrače, da bi prikrili sve nepravilnosti na biralištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana