Vehabijski imam odbio da zatvori paradžemat

G. M.
Vehabijski imam odbio da zatvori paradžemat

Živinice - Imam paradžemata Gračanica kod Živinica, Fikret Durić, odbio je nalog Islamske zajednice da zatvori nelegalni mesdžid i pređe u sastav Islamske zajednice, saznaje "Glas Srpske".

- S njim je razgovarao glavni imam Živinica Sedin Karić, ali bezuspješno. Durić je rekao da naredba Islamske zajednice nije moralna i da nema pravno uporište za zabranu rada nezavisnih džemata - kaže naš sagovornik koji je blizak Islamskoj zajednici.

Dodao je da Durić nikako neće pristati na ukidanje tog paradžemata jer to za njega znači zabranu uobičajenih vjerskih aktivnosti i prihvatanje drugačijih, te oduzimanje slobode vjeroispovijesti.

- On smatra da se radi o prisili i ucjeni, te da se bošnjačko jedinstvo ne može ostvarivati tako. Optužuje imame Islamske zajednice da su njega i njegove sljedbenike istjerali iz džemata - kaže on.

Naglasio je da je Durić u razgovoru sa Karićem rekao da neće dozvoliti da im Islamska zajednica sada oduzme i prostore koji su, kako je rekao, vlasništvo njegovih džematlija.

Federalni mediji objavili su da je Durić blizak saradnik vehabijskih vođa Nusreta Imamovića i Bilala Bosnića. Precizirali su da su njih dvojica kao predavači govorili o džihadu na velikom skupu vehabija koji je organizovao Durić prije dvije godine u hotelu "Tuzla". Objavljeno je da je taj skup bio posljednja priprema za masovni odlazak vehabija na strana ratišta u Siriji i Iraku.

- Imamović je u džihad u Siriju otišao samo nekoliko dana nakon tog skupa u Tuzli - kaže naš sagovornik.

Durić, nezaposleni stolar, vehabijsku zajednicu u Gračanici kod Živinica počeo je da formira u aprilu 2013. godine. Tada je kupio parcelu na kojoj je odmah sagrađen mesdžid, a nakon toga je pokupovano okolno zemljište na kome su napravljene kuće za "braću".

Odluka

Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Husein Kavazović donio je odluku o zatvaranju svih paradžemata, odnosno džemata koji nisu u njenom sastavu, najkasnije do kraja februara. Zvanično, paradžemata ima 64, dok postoje tvrdnje da je taj broj duplo veći.

Do sada su imami Islamske zajednice razgovarali s velikim brojem paradžematskih imama, uglavnom vehabijskih, ali nijedan nije pristao na zatvaranje tih zajednica i njihovih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana