Вехабијски имам одбио да затвори параџемат

Г. М.
Вехабијски имам одбио да затвори параџемат

Живинице - Имам параџемата Грачаница код Живиница, Фикрет Дурић, одбио је налог Исламске заједнице да затвори нелегални месџид и пређе у састав Исламске заједнице, сазнаје "Глас Српске".

- С њим је разговарао главни имам Живиница Седин Карић, али безуспјешно. Дурић је рекао да наредба Исламске заједнице није морална и да нема правно упориште за забрану рада независних џемата - каже наш саговорник који је близак Исламској заједници.

Додао је да Дурић никако неће пристати на укидање тог параџемата јер то за њега значи забрану уобичајених вјерских активности и прихватање другачијих, те одузимање слободе вјероисповијести.

- Он сматра да се ради о присили и уцјени, те да се бошњачко јединство не може остваривати тако. Оптужује имаме Исламске заједнице да су њега и његове сљедбенике истјерали из џемата - каже он.

Нагласио је да је Дурић у разговору са Карићем рекао да неће дозволити да им Исламска заједница сада одузме и просторе који су, како је рекао, власништво његових џематлија.

Федерални медији објавили су да је Дурић близак сарадник вехабијских вођа Нусрета Имамовића и Билала Боснића. Прецизирали су да су њих двојица као предавачи говорили о џихаду на великом скупу вехабија који је организовао Дурић прије двије године у хотелу "Тузла". Објављено је да је тај скуп био посљедња припрема за масовни одлазак вехабија на страна ратишта у Сирији и Ираку.

- Имамовић је у џихад у Сирију отишао само неколико дана након тог скупа у Тузли - каже наш саговорник.

Дурић, незапослени столар, вехабијску заједницу у Грачаници код Живиница почео је да формира у априлу 2013. године. Тада је купио парцелу на којој је одмах саграђен месџид, а након тога је покуповано околно земљиште на коме су направљене куће за "браћу".

Одлука

Реис-ул-улема Исламске заједнице БиХ Хусеин Кавазовић донио је одлуку о затварању свих параџемата, односно џемата који нису у њеном саставу, најкасније до краја фебруара. Званично, параџемата има 64, док постоје тврдње да је тај број дупло већи.

До сада су имами Исламске заједнице разговарали с великим бројем параџематских имама, углавном вехабијских, али ниједан није пристао на затварање тих заједница и њихових објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана