Vehabije za bazu u blizini Dodikove kuće nude 300.000 KM

Ekipa Glasa Srpske
Vehabije za bazu u blizini Dodikove kuće nude 300.000 KM

BANjALUKA - Četvorica vehabija u zelenom "Folksvagenovom" kombiju švajcarskih registarskih tablica početkom decembra pokušala su da kupe imanje u blizini kuće predsjednika RS Milorada Dodika u Bakincima kod Laktaša, saznaje "Glas Srpske".

Vehabije su hrvatskim povratnicima, ali i Srbima u selu Kozara nudili po 300.000 KM za imanja, ali niko od njih nije prihvatio da im proda imovinu koja vrijedi znatno manje od ponuđene cijene.

Iz potkozarskog sela Kozara kao na dlanu se vidi imanje Dodikovih u Bakincima.

Mještani

Kako saznaje "Glas Srpske", vehabije su prvi put u selo Kozara dolazile krajem jula prošle godine i dvojici Hrvata nudile da kupe njihovu imovinu.

Ovo su ekipi "Glasa Srpske" juče potvrdili i mještani Kozare. Jedan od Hrvata kome su vehabije dolazile je i Mirko Agatić koji kaže da su mu za imanje davali novca koliko kaže ili koliko želi kilograma zlata.

- Dolazili su kod mene i mog komšije Slavka Dizdara. Kod mene su bila trojica, a kod Slavka petorica. Prvo su bili kod Slavka i kada ih je on odbio, došli su meni. Insistirali su da kupe naša imanja i davali koliko zatražimo. Rekli su da će doći ponovo ako se odlučim da prodam - priča Agatić.

Mirko priča da je u trenutku kada su došli nešto radio oko kuće.

- Parkiralo se zeleno vozilo iz kojeg su izašle tri osobe sa bradama i dužom kosom i predstavile se samo kao muslimani. Sjeli su ispred kuće i ispitivali me koliko imam zemlje i da li bih je prodao. Rekao sam da nije na prodaju. Sa namjerom da ih odbijem, rekao sam da mi daju 200.000 evra, a oni su rekli da će odmah dati 300.000 maraka i da se dogovorimo, iako moje imanje puno manje vrijedi - kaže Agatić.

Kaže da su i komšiji Slavku Dizdaru davali koliko god zatraži za zemlju i porušenu kuću.

- Ja sam rekao da svoje imanje ne dam ni za kakve pare. Imamo velika imanja i obnovili smo kuće poslije rata. Samo kad bismo još dobili struju, mi odavde nećemo - rekao je Agatić u razgovoru sa novinarom "Glasa Srpske".

Kaže da su vehabije kod Dizdara bile u julu, a kod njega krajem septembra.  

Slavko Dizdar u razgovoru za "Glas Srpske" kaže da mu vehabije dolaze još od prošle godine.

- Ispred kuće se parkirao zeleni kombi, izašao je čovjek i predstavio se kao musliman. Za njim su izašla još dvojica iz kombija i sjeli smo u dvorište. Pitali su hoću li im prodati imanje. Rekao sam da nije na prodaju. Oni su rekli da samo kažem koliko novca hoću - priča Dizdar.

Kaže da mu je čudno što su ga pitali za izvor vode ispod kuće jer, kako dodaje, "za taj izvor su mogli samo znati oni koji pored njega prolaze".

Upravo sa ovog izvora vodom se snabdijeva imanje predsjednika RS u Bakincima.

- Dolazili su nekoliko puta i pokušali da me prisile da prodam imanje. Rekao sam da im ne bih prodao ni kada bi mi donijeli kofer novca - priča Dizdar.

Kaže da su mu čak predlagali da, ako želi da ostane u kući, i to može, samo da njima da jednu sobu da je koriste.

Lamovita i Bistrica

Jedan od mještana sela Kozara kaže da je i prije nekoliko dana vidio zeleni kombi sa vehabijama koje se voze kroz selo.

- Čuo sam da su se raspitivali kod svih komšija koji imaju kuću ili imanje blizu puta, da ga otkupe. Rekli su da im ništa ne znači novac, već samo da kažu koliko hoće para i da će im donijeti za jedan dan. Čuo sam da su pričali da prvenstveno hoće da kupe zemlju u zaseoku Šimići - kaže taj žitelj Kozare.

Čudno mu je, priča, zašto neko nudi toliki novac za porušenu kuću do koje nema ni asfalta nego je više od deset kilometara kaldrma i u kojoj nema struje.

Kako saznajemo, isti kombi švajcarskih registracija viđen je i prije pet dana u srpskim potkozarskim selima Lamovita i Bistrica u prijedorskoj opštini.

Župnik u obližnjem selu Mišin Han Marko Kovačić kaže da je čuo da mještani pričaju da su se vehabije interesovale za placeve i u tom kraju s druge strane Kozare.

- Svi znaju da sam protiv prodaje, pa meni nisu rekli ništa direktno - kazao je župnik Kovačić.

Vinko Radan iz Mišinog Hana kaže da su njegovog poznanika iz susjednog sela Šimići vehabije danima opsjedale da kupe njegovo veliko imanje.

- Dolazili su mu nekoliko puta na vrata, predstavljajući se kao delegacija iz neke firme. Tražili su od njega da im proda 170 dunuma zemlje te da se raspita kod komšije, koji ima 120 dunuma, da im i on proda imanje. Rekli su da cijena nije bitna - priča Radan.

Kaže da su tom čovjeku i prijetili da je bolje da svu zemlju odmah proda, kako ne bi snosio posljedice.

Radnici angažovani na izgradnji autoputa Banjaluka - Gradiška pronašli su u novembru prošle godine u žbunju pored puta nekoliko torbi u kojima su bila lična dokumenta i materijali na arapskom jeziku, dva Kurana te maskirna uniforma i beretka. Torbe su slučajno otkrili na dijelu puta iznad Romanovaca, takođe u blizini Dodikovog imanja.

Nekoliko dana poslije, u napuštenoj kući Ostoje Baštinca u selu Miljevićima, udaljenom tri kilometra od imanja predsjednika RS, pronađen je jedan bacač, četiri mine i drveni sanduk municije.  

Kako saznaje "Glas", prije šest mjeseci vehabije su tražile i od Hrvata u selima Bijelo Brdo i Donji Dedlak kod Dervente da im prodaju svoja imanja.

Kupuju imanja od Srba u FBiH

Kako saznaje "Glas Srpske", prije tri mjeseca Saudijac Atif Fadul dolazio je u selo Dobroševići kod Sarajeva i u Trnovo, u pokušaju da kupi napuštena imanja od Srba.

U jesen 2009. godine prvaci iz Gornje Maoče: Nusret Imamović, Safet Barčić i Izet Hadžić zvani Žara počeli su da tragaju za napuštenim srpskim imanjima u FBiH.

Kako je pisala "Slobodna Bosna", boravili su u Pazariću kod Sarajeva, selima Radić (na obroncima Grmeča), Okruglica (kod Vareša), Gračanica (kod Živinica) i Gornjoj Dubnici (Kalesija). Odlučili su se za Gornju Dubnicu u kojoj su kupili imanja i prave novu zajednicu.

Zanimljivo je da su Izeta Hadžića 9. januara ove godine mještani Srpca prijavili policiji RS jer su ga primijetili u gradu u zelenom džipu i njegova pojava ih je uznemirila.

Policija je zaustavila vozilo koje se iz pravca Srpca kretalo prema Brčkom i utvrdila da se za volanom nalazi Hadžić iz Gornje Maoče. On se, navodno, toga dana vraćao sa vehabijskog skupa u Bužimu.

Crkva o vehabijama

- Katolici u BiH objektivno imaju razloga da budu zabrinuti zbog nekih pojava u ovoj zemlji, a jedna od njih je i prisustvo pristalica vehabijskog pokreta koji izazivaju zabrinutost kod mnogih katolika - izjavio je glavni sekretar Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić prilikom nedavnog boravka u Australiji izrazio je zabrinutost što u BiH ima između 3.000 i 5.000 vehabija koji nastoje da steknu uticaj u društvu i ukazao na porast islamizacije u BiH zasnovan na novcu iz zemalja poput Saudijske Arabije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana