Вехабије у Сарајеву војно обучавају малољетнике VIDEO

Агенција
Вехабије у Сарајеву војно обучавају малољетнике VIDEO

Сарајево - Крајем јануара на Yоутубе каналу објављен је снимак у којем вехабијска организација "Аскер" /турски језик - војник, припадник владајуће војне елите/ врши исламско подучавање и војну обуку дјеце узраста од девет до 17 година. На снимку вехабије дјечацима дају поуке из ислама, те их изводе на отворен простор гдје имају вјежбе идентичне војничким припремама, пише "Дневник.ба".

Дјечаке гласно питају: "Ко смо ми?" Након чега дјечаци у глас одговарају: "Аскери" /војници/.

Читав програм "зимског кампа" осмишљен је у форми војничких припрема. Прво иде индоктринација, па физичке припреме на полигону, а онда дјечаке уче борилачким вјештинама, наводи исти извор, додавши да једино што недостаје комплетном тренингу јесте оружје.

"Али и без оружја, чињеница да дјечаке постројавају у војне формације, проблематична је с више аспеката", наводи се у тексту.

Према доступним информацијама, "Аскер" има сједиште у Сарајеву, а у тој организацији се окупљају припадници вехабијско-селефијског покрета.

Није познато да ли имају овлаштења да воде дјецу на било какве обуке или проводе вријеме с њима, као што није познато ни да ли родитељи знају у какву врсту "зимског кампа" њихова дјеца иду, додаје се у тексту.

С обзиром на то, да су снимак поставили сами организатори "зимског кампа", јасно је да своје активности уопште не крију, односно да се осјећају заштићени од власти или било каквог прогона, те да војну обуку малољетника несметано проводе, наводи портал "Дневник.ба".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана