Vehabije otele 1.000 dunuma srpske zemlje

Goran Maunaga
Vehabije otele 1.000 dunuma srpske zemlje

Maglaj - Vehabije u selu Bočinja kod Maglaja uzurpirale su oko 1.000 dunuma srpske zemlje, a umjesto vraćanja zemljišta srpskim povratnicima, situacija se drastično pogoršala.

Srpski povratnici u Bočinju godinama upozoravaju na problem otimanja zemljišta, a o tome su još 2012. godine razgovarali sa načelnikom opštine Maglaj i opštinskom Komisijom za bezbjednost. Povratnici su u međuvremenu prikupili i u opštinu predali više od 40 potvrda o vlasništvu nad zemljištem, uz pisane izjave vlasnika da ne dozvoljavaju korišćenje njihove imovine. Umjesto bilo kakvih rješenja problem je od tada eskalirao.

Povratnik u Bočinju Boro Jevtić kaže da su zbog ugrožene bezbjednosti jedno vrijeme bile pojačane policijske patrole, tako da je situacija stabilizovana, ali da ništa nije urađeno u vezi sa njihovim zahtjevima za napuštanje uzurpirane srpske imovine koju koriste vehabije.

- Oko 40 vehabijskih domaćinstava uzurpiralo je oko 1.000 dunuma srpske zemlje. Ne znam da li im je na osnovu potvrda koje smo dostavili u opštinu stigla zabrana da koriste srpsku imovinu, ali oni je i dalje koriste. Sijeku šumu, kose livade i koriste ih za ispašu stoke, koju zatvaraju u srpske napuštene kuće. Ruše kuće i sijeku šumu i Srbima koji se nisu vratili - kaže Jevtić.

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana