Вехабије отеле 1.000 дунума српске земље

Горан Маунага
Вехабије отеле 1.000 дунума српске земље

Маглај - Вехабије у селу Бочиња код Маглаја узурпирале су око 1.000 дунума српске земље, а умјесто враћања земљишта српским повратницима, ситуација се драстично погоршала.

Српски повратници у Бочињу годинама упозоравају на проблем отимања земљишта, а о томе су још 2012. године разговарали са начелником општине Маглај и општинском Комисијом за безбједност. Повратници су у међувремену прикупили и у општину предали више од 40 потврда о власништву над земљиштем, уз писане изјаве власника да не дозвољавају коришћење њихове имовине. Умјесто било каквих рјешења проблем је од тада ескалирао.

Повратник у Бочињу Боро Јевтић каже да су због угрожене безбједности једно вријеме биле појачане полицијске патроле, тако да је ситуација стабилизована, али да ништа није урађено у вези са њиховим захтјевима за напуштање узурпиране српске имовине коју користе вехабије.

- Око 40 вехабијских домаћинстава узурпирало је око 1.000 дунума српске земље. Не знам да ли им је на основу потврда које смо доставили у општину стигла забрана да користе српску имовину, али они је и даље користе. Сијеку шуму, косе ливаде и користе их за испашу стоке, коју затварају у српске напуштене куће. Руше куће и сијеку шуму и Србима који се нису вратили - каже Јевтић.

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана