Вехабија и убица Топаловић и злочинац Окић покушали бијег

Горан Маунага
Вехабија и убица Топаловић и злочинац Окић покушали бијег

ЗЕНИЦA - Припадници полицијских агенција Федерације БиХ у четвртак ујутро су у бјекству спријечили и разоружали групу затвореника из Казнено-поправног завода Зеница, а акција откривања цијеле завјере још траје.

Рекао је то "Гласу Српске" замјеник директора КПЗ Зеница Јосип Појавник, додајући да је у покушају бјекства спријечено неколико затвореника.

"Глас Српске" од извора блиског полицији сазнаје да су у бјекству спријечена тројица затвореника убица породице Aнђелић вехабија Муамер Топаловић, педофил Едхем Мешкић и вођа прве злочиначке организације у БиХ Ферид Окић. Са њима су били и затвореници браћа Хасиб и Селмир Бешић те Тахир Чокић.

- Редовним оперативним радњама открили смо тај план. Требала нам је помоћ полиције, јер ми нисмо имали потребне техничке опреме. Бијег смо спријечили на основу наших безбједносних процјена. Нико није успио да побјегне. Кад је ријеч о експлозиву и наоружању, нешто је пронађено и још је на испитивању - каже Појавник.

Према сазнањима "Гласа", бијег су спријечили припадници специјалне полиције МУП-а Зеничко-добојског кантона.

Муамер Топаловић служи затворску казну од 35 година у КПЗ Зеница због убиства три члана породице Aнђелић, хрватских повратника у село Костајница код Коњица. Злочин је починио на католички Божић 2002. године.

У процесу је доказано да је Топаловић Aнђелиће убио због вјерског фанатизма. Члан је организације Aктивна исламска омладина и коњичке канцеларије хуманитарне организације "Џемијер ел Фуркан" која је имала сједиште у Сарајеву и финансирао је Високи Саудијски Комитет.

Мешкић је осуђен на 18 година затвора за силовање малољетне дјевојчице са чијом мајком је живио. Постао је један од вођа вехабијског покрета у КПЗ Зеница, који броји више од 200 чланова.

Ферид Окић у зеничком затвору издржава казну затвора у трајању од 26 година, коју му је 2007. године изрекло Aпелационо вијеће Суда БиХ, због организовања прве злочиначке организације у БиХ у склопу које је починио низ најтежих кривичних дјела.

Ферид Окић, бивши полицајац поријеклом са Косова, осуђен је због организације и руковођења злочиначком организацијом која се бавила међународним "шверцом" више десетина килограма хероина и великих количина екстазија.

Окић и његова злочиначка група оптужена је и за неколико отмица приликом којих су од породица отетих тражене откупнине и одузимана имовина. Окић је осуђен и за разбојништва и оружане пљачке Унион банке и "БХ поште" приликом којих је украдено око 630.000 КМ.

Бјекство је покушао да организује и у јулу 2008. године, али је SIPA осујетила тај план.

Већина организатора бијега радила је у затворској брусионици. Откривени су, додају у затвору, тако што су на неколико мјеста биле уграђене мале камере за које нису знали.

Раније су у рацијама код њих пронађени пушка без муниције, самострел и љестве. Бјежање из затвора покушавано је и спречавано неколико пута до сада.

Већина затвореника у Зеници прикључила се вехабијском покрету.

- У КПЗ Зеница има више од 200 припадника вехабијског покрета који имају привилегије веће од свих осталих затвореника. Њима је за посебно обављање вјерске службе, која се разликује од оне коју упражњавају Бошњаци селефије, додијељена просторија за културне дјелатности. Због тога је укинут рад културних секција у том простору - речено је "Гласу Српске" у КПЗ Зеница.

У КПЗ кажу да вехабије у ћелијама имају радикалну исламску и литературу за прављење експлозивних направа.

- Они су неким од затвореника запријетили смрћу, јер су их наводно "издали као браћу". Ријеч је о неколико Бошњака који неће да им се прикључе и о двојици који су некад били вехабије - кажу у затвору.

Вехабије су, наводно, бијег припремале у посљедња два мјесеца.

У полицији Зе-До кантона јуче нисмо успјели доћи до изјаве о овом инциденту.

Јосип Појавник каже да припадници Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) нису учествовали у акцији спречавања бијега из затвора и каснијем претресу ћелија.

- Припадници SIPA извршили су контролу једног притвореног лица и ништа више. Интересовало их је да ли је то лице обавило одређене посјете - каже Појавник.

Вехабије

КПЗ Зеница тврди да су вехабије у КПЗ веома агресивне.

- Нико им се не смије супротставити ни кад у вријеме одмора остале затворенике ометају узвицима "алаху екбер". У вријеме Бајрама кино-сала била је резервисана за њихово клањање које није у складу са нашим традиционалним вјерским обичајима - кажу у КПЗ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана