Ведрана Рудан: Ово је концентрацијски логор за свакога тко има нешто у глави

Глас Српске
Ведрана Рудан: Ово је концентрацијски логор за свакога тко има нешто у глави

Ово се опет узнемирило. Трг маршала Тита у Загребу преименоват ће се, па ће се звати…

Алелуја! Хвала богу драгоме! Многи од нас сјећају се Тита. Они који се нису родили у Његово вријеме појма немају тко је Тито, а зашто би и размишљали о Титу кад су им неке друге теме много битније. Како побјећи из овог с*ања сигурно је најважнија. Добро се сналазе, одлазе у хордама, напуштају брод који тоне. Ипак, има нешто чудно везано за ово. Брод тоне, људи одлазе, а штакори остају.?!

Како се живјело у Титовој Југославији? Није било демокрације, данас је има. Није се смјело говорити да је Тито злочинац, данас се смије. Није се могло добити отказ, данас се не може добити посао. Људи, обични људи, одлазили су на лијечење у иноземство, држава је плаћала. Данас их у рушевинама које се зову болнице из наркозе, ако је преживе, буди поп и објашњава им чари царства небескога. У Титово вријеме дјецу су лијечили педијатри, данас мора народ скупљати добровољне прилоге да би се неком дјетету спасило живот. Најпознатији онколошки дјечји одјел у Хрватској има тоалетни папир у заходима јер је то платио познати хрватски ногометаш.

За вријеме Тита радници су имали право на стан. Данас право на виле и дворце имају само разбојници чије дугове плаћа народ. У загребачким вртићима некада се добро јело. Данас загребачко дијете има право дневно појести куглицу и пол сладоледа. За вријеме Тита често нисмо могли јести банане, није их било. Данас их има, уживамо у њима јер смо у међувремену постали мајмуни. У Титово вријеме повремено није било струје. Читави квартови знали су бити у мраку суботом, а онда други дио града недјељом. Данас сви имамо право на свјетлост, ако је можемо платити. Не можемо је платити. Имамо право и на воду, ако је можемо платити. Не можемо је платити.

У Титово вријеме сви смо имали право на школовање. Имамо и данас, ако га можемо платити. Не можемо га платити. У Титово вријеме у Вијетнаму је био рат. Амери су убијали недужне људе у земљи миљама далеко од Америке. Бацали су на њих отровне бомбе, убијали су бога у њима онако како то раде и данас. У Титово вријеме Југославени су били на цести и протестирали против убијања Вијетнамаца. Данас ми с Америма убијамо вијетнамце тамо гдје нам газда каже.

У Титово вријеме нисмо знали што је дрога. У Титово вријеме могао си улицама свога града опуштено шетати чак и у пола ноћи. Данас не знаш кад ће нетко на тебе скочити усред бијелог дана да би од тебе отео лову коју ће себи спрашити у жилу. У Титово вријеме на бесплатан абортус имале су право све жене. Данас на бесплатан абортус имају право само часне сестре. Ускоро ће се укинути право на абортус, осим за часне сестре.

У Титово вријеме људи су одлазили у цркве и молили Бога јер су то хтјели. У Титово вријеме Исус није висио на зиду сваке учионице. У Титово вријеме дјеци учитељи нису говорили да је жена настала од ребра мушкарца. У Титово вријеме жене су биле људска бића, а не курве. У Титово вријеме попови нису били државни службеници. У Титово вријеме попови нису возили џипове. У Титово вријеме људи нису морали дизати кредит кад би крстили дијете. У Титово вријеме већина попова били су образовани људи које су вјерници поштовали. У овоме попови силују дјецу, псе, наплаћују и не издају рачун, не плаћају порез, проваљују у болнице и од полумртвих људи траже да им поклоне кућу.

У Титово вријеме многи су југославенски тргови носили Титово име јер је то било у Титово вријеме. У овом е се скидају плоче са Титовим именом. И нека се скидају. Ово није Титово вријеме, а ово је мала, прљава, америчка војна база. Ово је легло мафијаша. Ово је концентрацијски логор за свакога тко има нешто у глави. Ово је рупетина у којој се гладни, голи, овршени, дужни, болесни, нешколовани довијају како до контејнера стићи довољно брзо да би у њему нашли пластичну боцу или трули ручак.

Ово ће остати без плоча са Титовим именом. Како ови који владају овим не куже да се скидањем плоча не може избрисати повијест?

Куже, али им се је*е. Ово је њихово и само њихово игралиште. Тко одбија плесати како они хоће нека цркне или нека оде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана