Ведран Берић, члан групе “Правда за Давида” предао се полицији

ATV
Ведран Берић, члан групе “Правда за Давида” предао се полицији

Ведран Берић, један од чланова групе “Правда за Давида”, за којим је због немира у Бањалуци, јуче расписана потрага, данас се предао полицији, сазнаје АТВ. Берић је дао изјаву у ПУ Градишка, а његов адвокат је, тврди наш извор, раније контактирао ПУ Градишка како би преговарао о предаји.

Како сазнајемо, саслушан је због нарушавања јавног реда и мира виком, вриском, непристојним понашањем и подстрекавањем физичког напада, као свједок немира пред зградом у којој живи Жељко Каран и кућом у којој живи Ђорђе Рађен. Берић је полицији познат од раније а хапшен је због посједовања дроге и муниције. Сви они који су изашли из оквира закона треба да сносе посљедице, поручује за Глас Српске, предсједница Жељка Цвијановић. Безбједност у Српској, тврди Цвијановићева, не смије да буде талац политичких циљева.

“Они који су тражили одобрење протеста нису се придржавали закона који су обавезни за све. Изашли су из тих оквира, урадили што су урадили, а Бањалука не може да буде заробљеник тога. Никоме се не спречава да искаже незадовољство, протестује, окупља се, али све мора да буде у складу са законом. Ко год прави неред и не поштује закон мораће да сноси посљедице. Трагично је да једна политичка партија, у овом случају ПДП, злоупотребљава било чију смрт, посебно младићеву,” рекла је Цвијановићева.

У извјештају против ПДП-овог Драшка Станивуковића и Жељка Дабића, који је предат надлежном тужилаштву, стоји да је на састанку који је одржан у кући предсједника градског одбора ПДП-а предлагано да се упадне у просторије РТРС-а. Дабић, иначе пресуђени криминалац који је одлежао казну за убиство, предложио је да се, уколико их у томе полиција покуша спријечити, донесу плинске боце чијим активирањем би се пријетило након упада у зграду телевизије. Оптужбе за државни удар су итекако озбиљне, поручује за АТВ бивши директор полиције, Урош Пена.

“Има доста свједока, учинилаца, за документовање кривичног дјела насилне промјене власти, треба пуно труда итд, међутим, оно што за сада знамо су врло озбиљне назнаке и врло озбиље конотације које могу извести овакве посљедице,” каже Пена.

За Давором Драгичевићем полиција још трага. Портал Дневно.ба од извора блиског обавјештајним службама сазнаје да су Драгичевића стране тајне службе пребациле у једну земљу региона по налогу одлазећег америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак. Према сазнањима тог портала, у Бањалуци је у ноћи одржавања протеста боравило неколико страних западних обавјештајаца чији је задатак био да пруже логистичку и сваку другу подршку члановима групе “Правда за Давида” у заузимању и насилном свргавању власти у Српској, пише на порталу. 

Утицај међународног фактора на дешавања у Бањалуци је и више него очигледан, рекао је у АТВ-овом специјалу, Синиша Каран, предсједник Одбора за заштиту уставног поретка Српске. Каран каже да је циљ немира био проузроковање насиља, а да кривичну одговорност сносе и опозициони политичари који су подстицали на насиље. Полиција је поднијела захтјев Основном суду за покретање прекршајног поступка против Павла Кнежевића, Ање Грубачић и Бојане Гајановић, организатора посљедњег скупа “Правда за Давида”. Они се нису придржавали обавеза прописаних Законом о јавном окупљању Републике Српске, те су након одржавања пријављеног скупа на Тргу Крајине организовали и водили јавни скуп у покрету, обустављали саобраћај и, на крају, онемогућили одржавање концерта у центру града. До сада је саслушан велики број свједока и учесника скупа и немира у Бањалуци, у ноћи, 30. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана