Већина у Парламенту служи само за трговину

Жељка Домазет
Већина у Парламенту служи само за трговину

Сарајево - Посланици у Представничком дому Парламента БиХ јуче су устврдили да парламентарна већина не постоји, да је ситуација у земљи све лошија и да Парламент углавном расправља о бесмисленим стварима, али упркос најавама није покренута иницијатива за смјену Савјета министара БиХ.

Парламентарци су се окупили први пут након љетне паузе, а дочекала их је гора ситуација него она пред одлазак на одмор. Већину формално чине Савез за промјене, СДА, СББ и ХДЗ БиХ, али су односи међу њима умногоме нарушени.

Посланик СНСД-а Никола Шпирић је оцијенио да је ситуација гора него што је била, јер не постоји стратешка парламентарна већина него трговачка већина.

- Формира се већина кад коме од тих партнера затреба неки уступак у вези са запошљавањем, намјештањем тендера и запошљавањем директора који су страначки у вези са представницима партија које су у трговачкој коалицији. Све више долазимо у вријеме када ће и та трговачка већина све слабије бити видљива. Вријеме до избора биће котрљање у блату - нагласио је Шпирић.

Додао је да се види да је био у праву када је упозоравао да у БиХ стасају паралелни системи.

- Обавјештајни сектор је изван парламентарне контроле и због тога сам смијењен из парламентарне Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције. Институције подривају институције. Живимо у земљи у којој главни тужилац тражи заштиту од представника институција власти. То је апсурд, то је невиђено у било којој земљи свијета. Постоје структуре које би да имају свој обавјештајни сектор, свој суд, своје тужилаштво и да почне Ивкова слава пред изборе - истиче Шпирић.

Он је рекао да појединци желе да буде доведен нови главни тужилац који ће хапсити по налогу трговачке коалиције.

- План је хапсити пред изборе да би се било како дошло до изборног резултата. То је план који се припрема и у томе учествују паралелне институције на које сам указивао и улазимо у много заоштренију ситуацију - упозорио је Шпирић.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић потврдила је да одавно нема парламентарне већине на нивоу БиХ.

- Дошли смо у потпуно апсурдну и љигаву ситуацију. Ево, видјели сте и данашњи дневни ред и чиме се ми замајавамо. Овдје нико не жели да се бави озбиљним стварима. Ми се бавимо питањима од којих апсолутно нико нема користи - рекла је Пандуревићева и додала да јој није познато да постоји иницијатива за смјену Савјета министара и да она можда може добити већину у Представничком дому, али не и у Дому народа.

И шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић је сагласан да већина постоји само на папиру.

- Суштински она не постоји. ХДЗ неће покретати иницијативу за смјену Савјета министара, која је беспотребна јер друге већине нема - истакао је Ловриновић.

Посланик СДА Шефик Џаферовић је рекао да ће парламентарна већина у овом саставу остати све до избора. Дамир Арнаут из СББ-а је казао да је ова странка свој став о предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу изнијела гласањем против његовог извјештаја о раду. Саша Магазиновић из СДП-а, странке која је најгласнија у захтјевима за смјену Савјета министара, рекао је да је питање дана када ће то бити предложено, наводећи да је Савјет министара генератор свих проблема.

Полемике је поново било и у вези са оставком парламентараца из СНСД-а у свим комисијама Парламента БиХ. Посланици ове странке су рекли да остају при неопозивим оставкама без обзира на одлуку руководства Представничког дома да те оставке не прихвати.

- Оставке представљају наш јасан став и одговор на бесмислену и ничим аргументовану одлуку Представничког дома о уклањању Шпирића из чланства Заједничке комисије за надзор над радом ОБА, чиме је у потпуности паралисана надзорна функција Парламента над овом веома важном агенцијом. Одлуке о неприхватању оставки сматрамо директном посљедицом расула у Парламенту БиХ и одсуства парламентарне већине - саопштио је Клуб посланика СНСД-а.

Централна банка

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је казао да је Међународни монетарни фонд (ММФ) упутио писмо званичницима у БиХ у којем изражава противљење приједлогу закона о парламентарном надзору, који се налази у парламентарној процедури.

- ММФ се противи дијелу предложеног закона којим се Централна банка БиХ ставља под надзор Парламента БиХ - појаснио је Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана