Većina Srba nije došla na posao

Željka Domazet
Većina Srba nije došla na posao

Sarajevo - Veliki broj pravoslavnih vjernika zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na Veliki petak nije otišao na posao, a na svojim radnim mjestima neće biti ni u ponedjeljak.

Na radna mjesta nisu došli iako ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić nije promijenio svoju odluku, na osnovu koje pripadnici OS i zaposleni u Ministarstvu koji su pravoslavne vjeroispovijesti nemaju pravo da za vrijeme Vaskrsa iskoriste dva plaćena radna dana.

- Preporukom Savjeta ministara BiH, zbog činjenice da još nije donesen zakon o praznicima BiH, rečeno je da se primjenjuju entitetski zakoni kada je riječ o vjerskim praznicima. Pošto su u RS Veliki petak i ponedjeljak neradni dani, Srbi iz RS ne treba da rade. Znam da je manji broj ljudi u petak ipak došao na posao, ali to je njihova odluka - rekao je za "Glas Srpske" zamjenik ministra odbrane Živko Marjanac.

Konstatovao je da je Osmić i sam član Savjeta ministara i da ne poštuje preporuke institucije u kojoj sjedi jer je donio odluku po kojoj pripadnici Ministarstva i OS za potrebe obilježavanja vjerskih praznika mogu da koriste plaćeno odsustvo u trajanju od dva radna dana i neplaćeno odsustvo u trajanju od četiri radna dana u toku kalendarske godine. Odluku je donio 31. decembra 2013. godine, a  Srbi su ta dva dana, ne znajući za nju, iskoristili za pravoslavni Božić.

 

Opširnije prčitajte u štampanom ili elktronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana