Ватромет на Тргу Крајине поводом Дана државности Србије

Срна
Ватромет на Тргу Крајине поводом Дана државности Србије

Бањалука - Предсједник Републике Српске уприличио је вечерас на бањалучком Тргу Крајине ватромет поводом Сретења - Дана државности Србије.

Бањалучани су вечерас уживали у петоминутном ватромету, којим се Српска придружила прослави Сретења - Дана државности Србије.


"Будући да је Србија матица српског народа, Дан државности на извјестан начин представља и празник Републике Српске", саопштено је данас из Бироа за односе са јавношћу предсједника Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је у честитки коју је данас упутио предсједнику Србије Александру Вучићу поводом Сретења истакао да Српска и Србија имају снажне и нераскидиве братске везе, заједничку прошлост и тековине које баштине као симбол блиске повезаности и јединства.

Он је нагласио да је, због свега тога, снажна и просперитетна Србија од велике важности за мир, стабилност и напредак за све у Републици Српској, али и за цијели регион.

Данас је, први пут у модерној историји Србије, почасна паљба поводом Дана државности изведена истовремено у три града - Београду, Новом Саду и Нишу.

У Орашцу ће сутра бити одржана централна манифестација поводом обиљежавања Дана државности Србије, којој ће присуствовати највиши знаничници Србије и Српске.

Сретење се у Србији обиљежава у знак сјећања на дан када је у Крагујевцу 1835. године усвојен први српски Устав - Сретењски устав који је означио и почетак стварања самосталне и независне државе.

Дан државности се обиљежава и као знак сјећања на 15. фебруар 1804. године, када је Карађорђе подигао Први српски устанак и повео борбу за ослобођење од Турака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана