Vatikan još ne otkriva tajne o prepisci sa stepincem

Srna
Vatikan još ne otkriva tajne o prepisci sa stepincem

Beograd - Vatikan još "pod ključem" u svojoj arhivi drži neobjavljena dokumenta u vezi sa kontroverznim hrvatskim kardinalom Alojzijem Stepincem, uprkos obećanju pape Franje da će biti dostupna istoričarima i istraživačima genocida, pišu beogradske "Večernje novosti".

U vrhu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ navode da je riječ o prepisci između Stepinca i predstavnika Vatikana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ opata Đuzepea Markonija, s jedne, i tadašnjeg vatikanskog državnog sekretara kardinala Luiđija Maljonea i samom pape Pija Dvanaestog, sa druge strane.


Pretpostavlja se da bi ova građa mogla da pokaže pravo lice ustaškog vikara Stepinca, ali i da otvori niz drugih pitanja o Vatikanu i politici genocida i pokrštavanja koju je od 1941. do 1944. godine sprovodila NDH.

List piše da u dijelu Rimokatoličke crkve navodno postoji bojazan da bi objavljivanje ove prepiske ukazalo ne samo na krivicu Stepinca za ratne događaje u NDH, već i širu odgovornost Vatikana za ratne događaje na Balkanu.

Blokada istorijskih dosijea pripisuje se moderatoru međucrkvenog sastanka SPC i Katoličke crkve o Stepincu, francuskom opatu Bernaru Arduru, koje je kao šef vatikanskog Odjeljenja za istorijske nauke preuzeo obavezu da otključa tajnu građu.

"Večernje novosti" navode da vatikanska građa krije mnoštvo "delikatne" dokumentacije koja bi ozbiljno mogla da kompromituje Rimokatoličku crkvu, jer bi "grebanje" po slučaju "Stepinca" moglo da otkrije i nove detalje o "pacovskim kanalima", kojima su nacisti i ustaše poslije Drugog svjetskog rata preko vrha Rimokatoličke crkve zbrinjavani u Španiji i Južnoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana