Ватикан још не открива тајне о преписци са степинцем

Срна
Ватикан још не открива тајне о преписци са степинцем

Београд - Ватикан још "под кључем" у својој архиви држи необјављена документа у вези са контроверзним хрватским кардиналом Алојзијем Степинцем, упркос обећању папе Фрање да ће бити доступна историчарима и истраживачима геноцида, пишу београдске "Вечерње новости".

У врху Српске православне цркве /СПЦ/ наводе да је ријеч о преписци између Степинца и представника Ватикана у Независној Држави Хрватској /НДХ/ опата Ђузепеа Марконија, с једне, и тадашњег ватиканског државног секретара кардинала Луиђија Маљонеа и самом папе Пија Дванаестог, са друге стране.


Претпоставља се да би ова грађа могла да покаже право лице усташког викара Степинца, али и да отвори низ других питања о Ватикану и политици геноцида и покрштавања коју је од 1941. до 1944. године спроводила НДХ.

Лист пише да у дијелу Римокатоличке цркве наводно постоји бојазан да би објављивање ове преписке указало не само на кривицу Степинца за ратне догађаје у НДХ, већ и ширу одговорност Ватикана за ратне догађаје на Балкану.

Блокада историјских досијеа приписује се модератору међуцрквеног састанка СПЦ и Католичке цркве о Степинцу, француском опату Бернару Ардуру, које је као шеф ватиканског Одјељења за историјске науке преузео обавезу да откључа тајну грађу.

"Вечерње новости" наводе да ватиканска грађа крије мноштво "деликатне" документације која би озбиљно могла да компромитује Римокатоличку цркву, јер би "гребање" по случају "Степинца" могло да открије и нове детаље о "пацовским каналима", којима су нацисти и усташе послије Другог свјетског рата преко врха Римокатоличке цркве збрињавани у Шпанији и Јужној Америци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана