Vašington: Otvoreno Predstavništvo RS

RTRS
Vašington: Otvoreno Predstavništvo RS

Vašington - U prisustvu brojnih zvanica, kasno sinoć po našem vremenu, u Vašintonu je otvoreno Predstavništvo Republike Srpske.

Ovo je osmo predstavništvo Republike Srpske u inostranstvu i prvo na tlu SAD, u neposrednoj blizini Bijele kuće.

Na ovaj način, Republika Srpska nastavlja sa projektom jačanja mreže svojih predstavništava zaduženih za promociju Srpske i privlačenje stranih investicija.

Predstavništvo su otvorili premijerka Srpske Željka Cvijanović, šef Predstavništva Obrad Kesić i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija, a svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz dijaspore i šef Predstavništva Srpske u Briselu. Na otvaranju su prisustvovali i američki analitičar i stručnjak za Balkan Stiven Majer i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Otvaranjem svojih predstavništava u svijetu, Srpska nastavlja sa promocijom kojom otvara vrata privrednoj saradnji i privlačenju stranih investitora. Za premijerku Cvijanović, uloga Predstavništva je da sprovodi interese Srpske, ali ne na štetu drugih.

Ona je istakla da se ovim putem nastoji uspostaviti saradnja sa inostranim partnerima i promovisati Srpska kao mjesto potencijalnih investicija.

Obrad Kesić, šef Predstavništva u Vašingtonu, već duže je poznat u javnosti kao politički analitičar, a povodom ovog otvaranja kaže da se u Vašingtonu već priča o kancelariji Republike Srpske. Iz ugla bošnjačkog lobija negodovanja, ali bez argumenata. Kesić smatra da je konačno vrijeme da se negativna priča o proteklom ratu u BiH na štetu Srpske, počne mijenjati. Kako je naveo, Republika Srpska sada je u boljoj poziciji, a poboljšani su i odnosi sa Evorpskom unijom i SAD.

Ceremoniji otvaranja Predstavništva prisustvovao je i američki stručnjak za Balkan Stiven Majer koji o odnosima američke administracije prema RS kaže da su Stejt department i Kongres preokupirani drugim problemima i da RS i BiH više nisu u njihovom fokusu.

Otvaranju je prethodio i niz bilateralnih sastanaka delegacije Republike Srpske sa predstavnicima administracije SAD i ekspertima spoljne politike.

Podsjetimo, u Vašingtonu je počelo i godišnje zasjedanje MMF i Svjetske banke, kojem je prisustvovala i delegcija Republike Srpske. Prema procjenama ovih institucija, u narednoj godini očekuje se privredni oporavak od dva odsto, a nosioci tih aktivnosti trebalo bi da budu razvijenije svjetske ekonomije.

Godišnja skupština bila je prilika da delegacija RS razgovara sa zvaničnicima, zaduženim za BiH i Jugoistočnu Evropu. Razgovarano je i projektima koji su već implementirani, ali i budućim programima.

- Naravno, da su se neki negativni efekti prelamali na naš prostor, ali bilježi se određen napredak kad je u pitanju RS, došlo je do povećanja obima industrijske proizvodnje, povećanja industrijskih aktivnosti, a bilježimo i porast BDP za jedan odsto. Očekujemo da će ti trendovi biti nastavljeni i u budućnosti - rekla je predsjednica Vlade RS.

Prema riječima ministra Tegeltije, jedan od potencijalnih projekata odnosi se na vodosnabdijevanje. Delegacija Srpske imaće i danas, drugog dana posjete SAD, više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima MMF-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana