Васић најавио да ће јавности предочити изводе банковних рачуна

Срна
Васић најавио да ће јавности предочити изводе банковних рачуна

Бањалука - Потпредсједник СДС-а Немања Васић каже да ће данас предочити јавности изводе са банковних рачуна Спољнотрговинске коморе /СТК/ БиХ и доказати да са тих рачуна никада није нестао новац.

Васић, који је предсједник СТК БиХ, напоменуо је да је ријеч о 1,3 милиона КМ, средствима која је Аустрија прије рата одобрила Привредној комори тадашње Социјалистичке Републике БиХ.


“Ми смо издејстволали да Спољно-трговинска комора БиХ буде правни сљедбеник и да те паре треба да иду на рачун Коморе. Пошто је требало одредити потписнике споразума, министар /спољне трговине и економских односа у Савјету министара/ Мирко Шаровић дао је Аустријанцима тумачење ко су овлаштена лица у Спољно-трговинској комори, односно ко чини руководство Коморе и ко су секретари. Није, дакле, дао никакво одобрење Немањи Васићу да подигне паре, то су лажи и подметања”, каже Васић.

Он је додао да су потом секретари СТК отишли у Аустрију, гдје је установљено да су средства на рачунима неколико банака, те да је од укупно 1.350.000 КМ, колико је одобрено, Аустријанци пустили милион КМ на рачун Коморе у Уникредит банци.

Према његовим ријечима, тај новац је на рачуну и намијењен је за потребе промоције аустријске привреде у БиХ и привреде БиХ у Аустрији, а да је преосталих 350.000 КМ и даље на рачунима у аустријским банкама, саопштено је из СДС-а.

“Чекамо да нам и она буду пребачена”, рекао је Васић.

Делегат у Дому народа парламента БиХ Марио Караматић потврдио је Срни да је “са рачуна СТК БиХ у Бечу нестала већина новца од 1,2 милиона марака за чије је подизање предсједнику Коморе Немањи Васићу одобрење дао министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић и да о утрошку тих средстава нема ни трага”.

Претходно је портал “Слободна Република” објавио текст у којем се наводи да је Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара на чијем је челу Мирко Шаровић, 2015. године одоборило СТК, коју води Немања Васић, да са рачуна Коморе у Бечу подигне 1,2 милиона КМ.

Исти извор је навео да је “новац подигнут, али да му се од тада губи сваки траг, јер његово трошење никада нигдје није приказано”.

“Чланови делегације Дома народа парламента БиХ за вријеме недавне посјете Комори директно су питали Васића гдје је завршило 1,2 милиона марака са рачуна у Бечу. Иоле сувисли одговор је изостао, али су добили 'залеђено' лице Немање Васића”, истиче се у тексту.

Делегати Дома народа парламента БиХ, према сазнањима “Слободне Републике”, инсистираће на расвјетљавању овог случаја који је, наводи се у тексту, заташкаван двије године захваљујући позицијама које кадар СДС-а има у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ.

Шаровић и Васић данас нису одговарали на телефонске позиве новинара Срне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана